Het is zover: internet wordt nooit meer hetzelfde
Foto: AFP

Zoals verwacht werd netneutraliteit in de VS vanavond afgeschaft. Amerikanen zullen nooit meer op dezelfde manier internet kunnen gebruiken. Dit is wat er verandert.

Met een nipte meerderheid (3 Republikeinen versus 2 Democraten) besliste de Amerikaanse telecomwaakhond FCC vanavond om de netneutraliteit in de VS af te schaffen. Dat is een basisregel die stelt dat de telecom- en internetproviders al hun internetklanten op dezelfde manier moeten behandelen.

Van doorgeefluik naar poortwachter

De gevolgen voor de 300 miljoen Amerikanen zijn groot. Nu ontstaat er in de VS een internet met twee snelheden, waarbij er meer macht en geld terechtkomt bij de grote internetleveranciers, zoals Comcast en Verizon.

Comcast en Verizon mogen straks hun eigen ‘content’ (inhoud) voorrang geven op die van anderen. Ook mogen ze klanten meer laten betalen voor hun bezoek aan bepaalde websites. Zo veranderen ze van doorgeefluik in poortwachters.

Concurrentieverstorend

Dat dreigt volgens critici de concurrentie op het internet te verstoren en innovatie te bemoeilijken. De grote namen op het internet zullen straks wel in de internetpakketten met snel internet zitten, maar de kleine start-ups zullen daar met geen mogelijkheid nog komen. Zij kunnen hoogstens trage streaming aanbieden, die constant hapert. Het kost nu al moeite om een bedrijf te starten tussen de giganten, maar zonder netneutraliteit is dat bijna niet te doen.

Grote internetspelers als Netflix, Apple, Google en Facebook, Twitter zijn dan ook niet tevreden. Deze bedrijven streamen namelijk veel video’s en muziek via het internet en vrezen nu meer te moeten betalen omdat ze het internet zwaar belasten.

Consument betaalt meer

De verwachting is dat die grote internetbedrijven de extra kosten zullen doorrekenen aan de klant. Met name voor toegang tot de zogeheten ‘premium-websites’ met de grote namen in, zal de Amerikaanse consument straks wellicht meer moeten betalen.

Voor Belgische consumenten heeft het besluit van de FCC voorlopig geen gevolgen. De Europese regelgeving voorziet wel nog netneutraliteit.