Johan Museeuw ziet er geen graten in dat Lance Armstrong eregast is van Wouter Vandenhaute tijdens de Ronde van Vlaanderen volgend jaar en gastspreker zal zijn tijdens een businessevent. “Lance heeft bekentenissen afgelegd en is gestraft. Moet hij daarom nooit meer aanwezig zijn op een wielerkoers? Ik denk het niet”, stelt de drievoudige winnaar van de Ronde van Vlaanderen. “Hij is lang genoeg uit het wielrennen verbannen”, vindt ook Dirk Demol, ex-ploegleider van de Texaan. De Belgische dopingjager Peter Van Eenoo denkt er echter helemaal anders over...

LEES OOK:
- Lance Armstrong kijkt uit naar bezoek aan België: “De Ronde van Vlaanderen is speciaal”
- Komst van Armstrong op Twitter: van “Eindelijk einde aan de hypocrisie” tot “pure sensatie”

Johan Museeuw: “Onze generatie was verkeerd en Lance heeft bekend”

“Lance is een ex-collega van mij en ik kijk ernaar uit om samen met hem te rijden”, reageert Museeuw. “Ik zal een van de begeleiders zijn tijdens die wielertocht op 30 maart en ik zie er niets verkeerd in dat hij uitgenodigd wordt door Wouter Vandenhaute. Ik nodig hem niet uit, het is Wouter die dat doet en is dat zo fout? Onze generatie was verkeerd en Lance heeft een bekentenis afgelegd, zoals ik dat ook heb gedaan, maar moet je daarom nooit meer aanwezig zijn op een wielerkoers? Dan zouden er veel mensen uit het wielrennen er niet meer aanwezig mogen zijn.”

Ex-renners vinden komst Armstrong naar Ronde “geen slechte zaak”, Belgische dopingjager vindt het “absoluut ongepast”
Foto: Photo News

“Kijk, hij wordt eregast van Wouter en komt niet in een functie als sportdirecteur of manager naar Vlaanderen. Hij wordt uitgenodigd om te fietsen en een lezing te geven. Dat kan een goed signaal zijn naar de jeugd om iemand te laten getuigen over dat verleden. Ja, hij heeft fouten begaan, veel fouten zelfs, maar hij kan spreken over wat er gebeurd is, het is goed dat mensen zoals hij de kans krijgen om daarover te vertellen en die neemt hij met beide handen aan op 30 maart.”

Al wordt het wel een evenement voor ondernemers die daar geld voor betalen, geen lezing voor jeugdrenners. “Wat er concreet gaat gebeuren die dag, weet ik niet”, stelt Museeuw. “Lance komt en zal wellicht getuigen over zijn verleden en het wielrennen in die tijd. Dat is en blijft interessant. Hij moet niet afzijdig staan. Kijk naar mensen zoals Richard Virenque en Laurent Jalabert: ze zijn nog altijd welkom in de koers en in de Tour. We moeten afstappen van het idee dat we alle mensen van onze generatie moeten weren uit de koers, want dan blijven er nog weinig over”, herhaalt hij nog eens.

LEES OOK: Jasper Stuyven kan begrijpen waarom Armstrong wordt uitgenodigd: “Lance heeft een enorme uitstraling”

Dirk Demol: “Lance is al lang genoeg verbannen uit de wielersport”

Dirk Demol werkte jarenlang samen met Lance Armstrong. “Ik vind het geen slechte zaak dat Lance naar de Ronde komt”, aldus de ploegleider. “Hij is lang genoeg uit het wielrennen verbannen. Het is goed dat daar nu verandering in komt.”

Demol is vandaag aan de slag bij Trek-Segafredo, maar werkte in het verleden voor de teams waar Armstrong bij koerste. “Het contact tussen Lance en mij is verwaterd”, zegt de ploegleider. “Ik sprak hem bij zijn laatste koers, ergens in 2010, maar ik kijk er zeker naar uit om hem te ontmoeten. Lance wordt uitgenodigd door de organisatie, waarom zou dat een slechte zaak zijn voor het wielrennen? Het is hypocriet om hem met alle zonden te beladen. Hij heeft lang genoeg aan de kant gestaan en ik vind het goed dat hij nu op een koers wordt uitgenodigd en dat Wouter (Vandenhaute) dat durft.”

“Ik verkondig al jaren dat Lance voor mij een heel groot kampioen blijft. Hij is de beste renner waar ik ooit mee heb samengewerkt. Fysiek en mentaal was hij ijzersterk. Dat hij zijn verhaal mag vertellen in Vlaanderen, kan zeker geen kwaad.”

Ex-renners vinden komst Armstrong naar Ronde “geen slechte zaak”, Belgische dopingjager vindt het “absoluut ongepast”
Foto: photonews

Peter Van Eenoo: “Absoluut ongepast”

Een heel ander verhaal bij Peter Van Eenoo, het hoofd van het antidopinglab in Gent. “Absoluut ongepast”, vindt de Belgische dopingjager. “En dit voor een organisatie die overheidssteun krijgt op allerlei vlak! Hopelijk wordt het geld geïnvesteerd in een pakket sportethiek voor jongeren!”

 

 

Karl Vannieuwkerke: "Top vijf"

Televisiemaker en wielerliefhebber Karl Vannieuwkerke ziet de komst van Armstrong dan weer helemaal zitten. Voor hem is Armstrong één van de sprekers die hij ooit aan het werk wil zien en horen. Het dopingverleden van Armstrong is hierbij geen belemmering, benadrukt Vannieuwkerke.