Betere behandeling voor uitgezaaide prostaatkanker
Een chirurg voert een prostaatoperatie uit met behulp van een robot. Foto: AFP

Onderzoekers van het UZ Gent stelden vast dat je een uitgezaaide prostaatkanker in de meeste gevallen beter meteen te lijf gaat met chirurgie of bestraling.

Prostaatkankers groeien traag, en nogal wat mensen sterven met hun prostaatkanker, in plaats van door die prostaatkanker. Zelfs als die kanker zich beperkt uitzaait, kiezen de artsen om eerst nog een tijdje rustig af te wachten en pas dan een hormoonbehandeling te starten. Want die heeft veel bijwerkingen.

In een drie jaar durend onderzoek toonden Piet Ost en zijn collega’s aan dat je de eerste drie uitzaaiingen – meestal in bot of klieren – beter bestrijdt met chirurgie of bestraling. Zo verkleinen of verdwijnen ze, en kun je de hormoonbehandeling nog een tijd uitstellen. Want die is oncomfortabel: vermoeidheid, warmte-opwellingen, gewichtstoename, seksuele problemen.

De artsen trokken hun conclusies uit onderzoek bij 62 patiënten, melden ze in het Journal of Clinical Oncology. Naar medische normen is 62 een stevig aantal, naar statistische normen is het te weinig om alle effecten van toeval uit te sluiten. Behalve in het UZ Gent, werden de patiënten ook opgevolgd in het UZ Leuven en drie algemene ziekenhuizen. Bij de helft wachtte men af tot hormoonbehandeling nodig was – dat was na 13 maanden. Bij de andere helft, die chirurgie of bestraling had gekregen, was dat pas na 21 maanden nodig. Het toeval bepaalde wie in welke groep zat.

Het onderzoek werd mee mogelijk gemaakt door 432.200 euro van Kom op tegen Kanker, dat ook 400.000 geeft voor verder onderzoek.