Harry Potter beleeft nieuwe avonturen, geschreven door een robot
Daniel Radcliffe als een jonge Harry Potter in de film Foto: REUTERS

J.K. Rowling is dan wel klaar met Harry Potter, maar de wereld is dat niet. Er is een nieuw verhaal over de tovenaarsleerling, deze keer geschreven door een robot. Maar erg geslaagd is de poging niet.

‘Harry Potter and the portrait of what looked like a large pile of ash’ werd geschreven door een robot, nadat eerst alle zeven originele boeken over Harry Potter werden geanalyseerd. Na het lezen van het eerste (korte) hoofdstuk, zitten de fans echter niet te wachten op een volledig boek. Erg logisch zijn de acties en uitspraken van hoofdpersonages Harry, Ron en Hermelien dan ook niet.

Op sociale media lachen fans met zinnen die werden samengesteld door het algoritme, zoals ‘Ron zag Harry en begon onmiddellijk Hermeliens familie op te eten’ en ‘Harry scheurde zijn ogen uit zijn hoofd en gooide ze in het bos’.

De schrijftool werd gecreëerd door Botnik en gaat in originele teksten op zoek naar veelvoorkomende combinaties van woorden om daarna een eigen verhaal neer te pennen. De algoritmes doen het grootste deel van het werk, maar er zijn ook een aantal schrijvers betrokken bij het proces Ze probeerden op dezelfde manier ook al scripts te schrijven voor televisieseries Seinfeld en Scrubs.