Energiefactuur wordt wellicht iets goedkoper
Foto: Photo News

Elektriciteit wordt volgend jaar iets goedkoper, aardgas mogelijk iets duurder. Dat blijkt uit de nieuwe distributienettarieven die de Vreg heeft vrijgegeven. De regulator verwacht dat de totale energiefactuur voor gezinnen zal dalen.

De distributienettarieven - de tarieven voor de aanleg en het onderhoud van de netwerken voor het vervoer van energie - gaan volgend jaar licht omlaag voor stroom: met gemiddeld 17 euro per jaar voor de gezinnen, en met 212 euro voor kmo’s.

Voor aardgas gaan ze licht omhoog: met gemiddeld 6 euro per jaar voor de gezinnen en met 14 euro per jaar voor de kmo’s.

Wat is het gevolg op de totale factuur? Voor elektriciteit gaat het om een daling. De distributienettarieven zijn goed voor de helft van de totale factuur, en ook de Turteltaks van zowat honderd euro is afgeschaft. De enige onbekende is de prijs van de grondstof elektriciteit. Maar het is onwaarschijnlijk dat die kostprijs zo zal stijgen dat ze de dalingen van de andere componenten tenietdoet.

Voor aardgas is de uitkomst minder duidelijk. De distributienettarieven gaan wel licht omhoog, maar het is nog niet duidelijk hoeveel de pure aardgasprijs zal bedragen.

Maar, zo stelt de Vreg, ‘we verwachten dat de totale energiefactuur van gezinnen in Vlaanderen die zowel elektriciteit als aardgas verbruiken zal dalen vanaf 1 januari 2018’.