Gevangenisbonden dreigen met staking
Foto: BELGA

De cipiersbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend vanaf 24 december. Ze vinden dat minister van Justitie Koen Geens zijn beloftes over extra personeel niet nakomt.

Het geduld van de vakbonden is stilaan op, zo laten ze verstaan. Anderhalf jaar geleden werd een protocolakkoord getekend voor de gevangenissen, dat onder meer voorzag in extra personeel.

‘De aanwervingsdossiers liggen al maanden klaar, maar worden niet getekend door de inspecteur van Financiën. De minister van Justitie verklaarde dat het protocolakkoord door de hele regering wordt gedragen. Waarop wacht men dan nog?’, vraagt Gino Hoppe (ACOD) zich af.

Volgens hem ligt het personeelsbestand in de gevangenissen momenteel zelfs lager dan ten tijde van de ondertekening van het protocolakkoord.

De Nederlandstalige bonden zijn enorm ontgoocheld, Hoppe heeft het zelfs over ‘woordbreuk’ van minister Geens. ‘Het was immers de Vlaamse vleugel die destijds, bij de wekenlange staking in een aantal Waalse gevangenissen, zijn nek heeft uitgestoken om de minister het voordeel van de twijfel te geven. Maar we kunnen onze achterban niet om geduld blijven vragen’, zegt Hoppe.

De vakbondsman vreest ook dat door de vertragingen veel van de geselecteerde kandidaat-cipiers intussen misschien al ander werk hebben gevonden. ‘En dan moet de selectieprocedure weer van bij het begin worden overgedaan’.

Drie dagen voor het aflopen van de stakingsaanzegging, op 21 december, moeten de bonden laten weten of en wanneer ze zullen actie voeren.