Fazant op Brabantse wijze (en 24 andere feestgerechten)
Foto: De Standaard
25 foodies stellen zaterdag in De Standaard Magazine de ingrediënten, het recept en het verhaal achter hun favoriete feestgerecht voor. Hartverwarmend eten met een gouden randje, voor dagen waarop het wat meer mag zijn. Het enige wat u zélf nog moet voorzien, is een uitnodigende tafel en minstens even gezellige gasten. Deze eenvoudige manier om een feestelijke fazant op tafel te toveren geldt als voorsmaakje.

Fazant op Brabantse wijze

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 fazantenfilets
  • 4 à 8 sneetjes ontbijtspek
  • 350 ml lichte room
  • Dijonmosterd
  • Een paar takjes verse rozemarijn
  • 1 citroen
  • 1 el jeneverbessen
  • 1 zakje veenbessen
  • 4 stronken witloof
  • Boter
  • Peper & zout

 

Bereiding

  1. Leg de sneetjes spek op een snijplank en wikkel elke fazantenfilet strak in één of twee sneetjes spek, afhankelijk van de grootte. Druk de rand van het spek aan, zodat het niet loslaat. Dankzij het spek droogt het vlees straks niet uit.
     
  2. Smelt een klont boter in een pan met hoge rand. Bak de stukken fazant in enkele minuten goudbruin aan elke kant. Wees voorzichtig met het spek als je de filets omdraait.
     
  3. Haal de gebakken filets uit de pan en houd ze opzij.
     
  4. Blus de pan met de room en roer goed met een houten lepel, zodat de aanbaksels en het braadvet oplossen in de room. Voeg minstens 1 eetlepel mosterd toe, het sap van een halve citroen (of meer, naar smaak), een paar takjes rozemarijn en de jeneverbessen. Breng de saus kort aan de kook en leg daarna de filets weer in de saus. Laat ze zo nog tien minuten garen. Breng op smaak met peper en eventueel zout (als het spek niet zout genoeg is). De saus moet friszurig smaken.
     
  5. Bereid de veenbessen met suiker en water, zoals aangegeven op de verpakking. Stoof het witloof gaar in boter, breng op smaak met peper en zout.
     
  6. Haal de rozemarijn uit de saus. Serveer per persoon een fazantenfilet met een stuk witloof, veenbessen (koud of warm) en aardappelkroketjes. Overgiet de filet met een paar eetlepels van de saus, maar eet de jeneverbessen niet mee op.

De Standaard Magazine verschijnt niet in de kerstperiode. Het laatste Magazine van 2017 krijgt u op 16 december. Het eerste Magazine van 2018 krijgt u op zaterdag 13 januari.