Dit is de ‘ratatranta’, een nieuw muziekinstrument
Foto: Javier Cebollada
De Ratatranta, zo heet dit muziekinstrument dat ontworpen werd door meer dan vijftig mensen met mentale problemen. Allemaal begeleid door de Spaanse Rey Ardid-stichting. Het werd woensdag voorgesteld in Zaragoza.

Twee jaar duurde het om van niets tot dit instrument te komen. Je kan er niet naast kijken: bedoeling is dat je erop gaat liggen, je steekt je hoofd door het daarvoor voorziene gat en je begint de snaren aan de zijkant van de klankkast te beroeren. Vervolgens zou de muziek zowel geest als lichaam in vervoering moeten brengen en wel omdat de vibraties van de klanken doorheen je lijf trillen. Dat zou slechthorenden in staat moeten stellen de muziek te voelen. Muziek is er in Zaragoza voor iedereen.

De technieken om dit instrument te vervaardigen komen van gitaarbouwers die in het Spanje van de vijftiende eeuw actief waren. Zaragoza was toen de place to be. Anno 2017 vind je er overigens de enige Spaanse school waar men je nog gitaren leert bouwen. Het zijn de leerkrachten van die school die de getroebleerde zielen bijstonden in de realisatie van de Ratatranta. Missie geslaagd.