Schotland heeft alternatief voor het Scandinavische hygge
Foto: Instagram
Hygge, dat is de term die sinds 2016 garant staat voor Deense gezelligheid, maar in Schotland hebben ze iets soortgelijk om hun knusse huiskamers mee aan te duiden. De term 'cosagach' zal volgens trendwatchers in 2018 een doorbraak kennen.

Ook in Schotland kunnen ze het binnen in huis gezellig knus maken terwijl buiten het gure weer vrij spel heeft. Er wordt dan ook voorspeld door VisitSchotland dat 2018 het jaar zal worden van cosagach. In het Schots-Gaelisch wil dat zoveel zeggen als knus, beschut of gezellig. Denk aan interieurs met open haarden, houten meubels en details in Schotse ruit, sinds dit jaar helemaal terug van weggeweest.

'Schotland is een land waar cosagach beleefd kan worden in alle seizoenen, maar pas in de winter komt het volledig tot zijn recht', klinkt het in Trends 2018. 'Het is geen geheim dat Schotland hard en woest weer kan kennen. Terwijl de stormen razen en de golven tegen de rotsen slaan, is er niets zaliger dan opgekruld voor het haardvuur liggen met een boek.'

Schotland gaat daarmee de concurrentie aan met het Deense hygge, dat in 2016 als interieurtrend opdook, en synoniem staat voor Scandinavische gezelligheid dat een gevoel van welbehagen opwekt. In Zweden spreken ze dan weer van lagom en bij de Finnen hebben ze het over kalsarikännit.

 

Een bericht gedeeld door ANTA (@anta_scotland) op