Is de kebab veilig? Europa zegt van wel
Foto: AP

Liefhebbers van döner kebab kunnen opgelucht halen: döner kebab zal ook in de toekomst fosfaten mogen bevatten. De tegenstanders van het voorstel haalden woensdagmiddag in het Europees Parlement net niet de vereiste blokkeringsdrempel.

Het Europees Parlement stemde vanmorgen over bevroren verticale vleesspiesen zoals döner kebab en shoarma. Centrale vraag was of fosfaatadditieven aan dit soort vleesbereidingen mogen worden toegevoegd?

Als het van de sociaaldemocraten en groenen afhing, niet. Ze verwezen daarvoor naar een studie uit 2012 die de consumptie van fosfaten linkt aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Fosfaat is een erg belangrijk additief in kebab. Het zou een grote rol spelen tegen het uitdrogen en uit elkaar vallen van het vlees aan het spit. Sinds 2014 is de toevoeging wel toegestaan bij vers bereid vlees, maar er zijn nog geen wettelijke richtlijnen wat betreft fosfaat in bevroren kebabvlees.

Het verbod op fosfaten in vleesspiesen werd echter vanmiddag gestemd in het parlement. 373 parlementariërs stemden vóór een verbod; drie te weinig om het commissievoorstel weg te stemmen.

Mocht het verbod zijn goedgekeurd dan betekende dit slecht nieuws voor heel wat kebabzaken die niet met vers vlees werken.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) voert momenteel nieuw onderzoek naar een mogelijk verband. Dat onderzoek wordt eind volgend jaar verwacht.