Leeuw bijt leeuwin dood voor ogen van bezoekers
Archiefbeeld Foto: BELGA

In de dierentuin in Arnhem heeft een mannetjesleeuw een vrouwtjesleeuw doodgebeten. Het dier ging door het lint en raakte al snel in een gevecht verwikkeld met de leeuwin voor de ogen van het publiek. Het vrouwelijke dier is overleden. Dat schrijven verschillende Nederlandse media.

Wat er precies gebeurd is, is nog onduidelijk, omdat er geen dierenverzorgers in de buurt waren toen de leeuw aanviel. ‘Een ongelukkige samenloop van omstandigheden’’, laat een woordvoerder van het park weten.

Drie bezoekers zagen het incident naar eigen zeggen wel gebeuren. Ze werden in de dierentuin opgevangen door medewerkers. Volgens de aanwezigen heeft de mannetjesleeuw het vrouwtje doodgebeten. Ondertussen zijn er hekken voor hun verblijf geplaatst.

‘We evalueren elke dag, maar hebben niets gezien wat dit deed vermoeden‘, reageert woordvoerder Wineke Schoo aan de krant de Gelderlander. ‘We kijken goed naar het gedrag: hoe zit het met de dominantie? Wordt er gevochten? Wordt er meer of minder gegeten? Maar we hebben niets speciaals opgemerkt.’

Laagste in orde

De 10 jaar oude mannetjesleeuw is geboren in het park. Twee jaar geleden kreeg hij het gezelschap van drie leeuwinnen uit Zweden. ‘Het wijfje dat gedood is, was de laagste in de orde’, aldus Schoo.

Het is niet de eerste keer dat er zo één van hun leeuwen sterft. ‘Het gebeurt wel vaker dat leeuwen met elkaar vechten, en dat kan er soms heftig aan toe gaan. Wel is duidelijk dat dit geen spel was. De man zat de vrouw met volle vaart achterna.’

‘We vinden het sneu voor het gedode dier, maar we konden niet vermoeden dat onder deze dieren iets mis zou gaan’, besluit de woordvoerder nog.