Facebook gaat in België belastingen betalen
Foto: BELGAIMAGE

Het Amerikaanse sociale netwerk Facebook gaat vanaf 2018 belastingen betalen op de inkomsten die het bedrijf maakt op reclame in ons land. Dat meldt CFO Dave Wehner in een blogpost. Facebook hoopt zo transparanter te zijn.

Het is een oud zeer: Europese landen zien met lede ogen aan hoe Amerikaanse bedrijven als Google, Amazon, Facebook en Apple het internet domineren en tegelijkertijd in Europa nauwelijks belasting betalen op de winsten die zij hier met deze dominantie behalen. En dat omdat zij zich hebben gevestigd in fiscaal vriendelijke oorden als Ierland (Google, Apple en Facebook) en Luxemburg (Amazon).

Terwijl de druk op die bedrijven langzaam toeneemt, kondigt socialenetwerksite Facebook dinsdag aan dat het beslist heeft om zijn globale verkoopsactiviteiten anders te gaan structureren.

‘Om het eenvoudig uit te leggen: advertentie-inkomsten die mee gegenereerd worden door lokale teams zullen niet langer via ons hoofdkantoor in Dublin gaan, maar afgehandeld worden in het land waar ze worden geboekt’, verduidelijkt Wehner in een blogpost.

Facebook wil op die manier ‘transparanter zijn’ voor de Europese overheden ‘die meer visibiliteit verwachten’. Het bedrijf benadrukt wel dat elk land uniek is en dat het een lang en moeilijk proces zal worden. ‘We willen deze aanpassingen in 2018 implementeren, met het doel om in de eerste helft van 2019 klaar te zijn.’

Hoe groot de reclame-inkomsten in ons land zijn, is onduidelijk. 

Verenigd Koninkrijk

Vorig jaar besliste Facebook al de reclame-inkomsten van grote Britse klanten aan te geven in het Verenigd Koninkrijk en niet langer in Ierland, waar de Europese zetel van het bedrijf is gevestigd.

Het bedrijf kreeg toen heel wat kritiek over zich heen, omdat bleek dat Facebook in 2014 in het Verenigd Koninkrijk slechts 5.600 euro belasting had betaald. Dat is minder dan het gemiddelde bedrag aan belastingen en sociale bijdragen dat een alleenstaande Britse werknemer moet ophoesten.

De vennootschapsbelasting in Ierland (12,5 procent) is een van de laagste in de EU. In het Verenigd Koninkrijk is dat 20 procent.