Zo schakel je wifi en Bluetooth op je iPhone slechts tijdelijk uit
Foto: mvdv
Met ingang van iOS 11 beschik je als iPhone-gebruiker over twee verschillende manieren om je wifi- en Bluetooth-verbindingen uit te schakelen: permanent of slechts tijdelijk, tot de volgende ochtend. We leggen uit waarom de laatste methode soms de voorkeur geniet én hoe je deze nieuwe functie gebruikt.

Ook vóór iOS 11 kon je wifi en Bluetooth op twee plaatsen in het besturingssysteem uitschakelen, te weten via het ‘uitschuifbare’ Bedieningspaneel of via de Instellingen, maar de uitkomst was in beide gevallen hetzelfde: wifi en Bluetooth bleven gedeactiveerd totdat je de radioverbindingen handmatig weer inschakelde.

Niet écht uitgeschakeld

Nieuw in iOS 11 is dat je de beide verbindingen (wanneer je de methode via het Bedieningspaneel gebruikt) tijdelijk kunt uitschakelen, om precies te zijn tot 5 uur ’s ochtends. Zo kun je de volgende dag onmogelijk nog vergeten om de functies weer te activeren, waardoor je wellicht belangrijke berichten zou missen of plots geen verbinding meer hebt met je carkit, om maar wat voorbeelden te noemen.

Aanvankelijk zorgde de nieuwe functie voor nogal wat verwarring onder Apple-gebruikers. Wanneer je wifi of Bluetooth uitschakelt verwacht je immers niet dat die verbindingen na een poos automatisch weer worden hersteld. In de jongste iOS 11.2-update krijg je voortaan daarom een melding met wat bijkomende informatie te zien. Daaruit blijkt dat de wifi- en Bluetooth-verbindingen niet écht worden uitgeschakeld, maar dat uitsluitend de koppeling met het draadloze netwerk en/of de geconnecteerde Bluetooth-accessoires wordt verbroken. Bluetooth blijft bijvoorbeeld wél gewoon beschikbaar voor de Apple Watch en Apple Pencil, een tekenpen voor de iPad Pro.

Bijgevolg heeft de nieuwe methode ook een nadeel: je bespaart minder energie dan wanneer je wifi en Bluetooth écht uitschakelt via de Instellingen. Al gaat er, om de accu te sparen, uiteraard niets boven de vliegtuigstand, die ook de verbinding met het mobiele (data)netwerk verbreekt.