Voor het eerst in 25 jaar gaat de Senaatszetel van de Amerikaanse staat Alabama naar een Democraat. Doug Jones haalde het met een miniem stemmenverschil van Roy Moore, de conservatieve en controversiële Republikeinse kandidaat, die de steun kreeg van president Trump.

De zuidelijke Amerikaanse staat Alabama koos dinsdag een opvolger voor senator Jeff Sessions, die in de regering van de Republikein Donald Trump minister van Justitie is geworden.

De christelijke, conservatieve Republikein Roy Moore was favoriet, maar verloor met slechts een tienduizendtal stemmen toch nipt de race van zijn Democratische tegenstander. Met 99 procent van de stemmen geteld, haalt Jones 49,5 procent tegenover 48,8 procent voor Moore (641.173 stemmen versus 631.613).

Moore weigert voorlopig de overwinning van zijn concurrent te erkennen. Hij zegt dat de resultaten van de Senaatsverkiezingen in Alabama te dicht bij elkaar lagen. 'Als de stemming zo nipt is, is het niet voorbij', aldus Moore. 

Beschuldigingen

Dat Moore de Republikeinse kandidaat was om de Senaatszetel van Jeff Sessions over te nemen, was voor de Republikeinse partij een doorn in het oog. Moore werd namelijk al tweemaal ontslagen als voorzitter van het Hooggerechtshof in Alabama. Hij werd ook door verschillende vrouwen beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat weerhield president Trump er niet van om hem voluit te steunen. Trump zegt dat Moore alles ontkent en dat hij hem gelooft. De president wilde vooral vermijden dat er nog ‘een progressieve kandidaat’ verkozen wordt in de Senaat. 

De Republikeinse partij vroeg dat Moore zijn kandidatuur introk, maar Moore bezweek niet onder de druk. Voor de Republikeinse partij is er dus geen goede kant aan de Senaats­verkiezing in Alabama.

President Trump feliciteerde Jones dinsdagavond al met zijn 'felbevochten overwinning'.

De controverse rond Moore hielp zijn Democratische tegenkandidaat Doug Jones dus aan de overwinning. Een Democratische senator in de conservatieve staat Alabama is uitzonderlijk. Jones is een aanklager die twee leden van de blanke terreurbeweging KKK hielp te veroordelen wegens hun betrokkenheid bij de bomaanslag tegen een zwarte kerk in Birmingham. Bij die aanslag kwamen in 1963 vier meisjes om.