Universiteiten roepen op tot actie om doodstraf Iraanse VUB-prof te voorkomen

De Vlaamse universiteiten en Amnesty International roepen Iran op de oneerlijke berechting van Ahmadreza Djalali, de gastdocent van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) die ter dood veroordeeld is in Iran, te stoppen.

De Vlaamse universiteiten vragen wetenschappers, diplomaten, overheden en burgers om alles op alles te zetten om de doodstraf van Djalali te voorkomen. Dat meldt de Vlaamse Interuniversitaire Raad dinsdag. Het hoger beroep van VUB-docent Ahmadreza Djalali blijkt door zijn advocaat nooit te zijn ingediend. ‘Daarmee lijkt de uitvoering van de doodstraf steeds onvermijdelijker’, Vlaamse Interuniversitaire Raad.

Ook Amnesty International voert actie voor de vrijlating van Djalali.  'De bevestiging van de terdoodveroordeling is een kaakslag voor zijn recht op een eerlijk proces en toont ook aan dat Iran weinig belang hecht aan het recht op leven', aldus woordvoerster Lore Van Welden. 'Het is ijzingwekkend dat de Iraanse autoriteiten in een doodstrafzaak het recht op verdediging en een fair beroep zomaar terzijde schuiven.'

Geen bewijs

De Iraans-Zweedse wetenschapper Ahmadreza Djalali zit sinds april 2016 in Teheran opgesloten. Hij wordt door de Iraanse rechtbank beschuldigd van samenwerking met vijandelijke staten en activiteiten tegen de Iraanse nationale veiligheid. ‘Enig bewijs werd daarvoor nooit op tafel gelegd. Hij wilde vorige maand in hoger beroep gaan tegen zijn terdoodveroordeling, die was uitgesproken op 21 oktober. Maar zijn advocaat heeft dat nagelaten’, luidt het in de mededeling van de Vlaamse Interuniversitaire Raad.

De universiteiten dringen er bij alle volksvertegenwoordigers op aan om Iran te wijzen op de internationale wetten en standaarden, de eenvoudige rechten van verdediging en de onaanvaardbaarheid van een terdoodveroordeling van een Iraans-Europees staatsburger.

Samen met Amnesty International organiseren de universiteiten aanstaande donderdag een protestdemonstratie voor de Iraanse ambassade in Brussel.