Gents stadsbestuur is radeloos: dakloze ‘Zakman’ kampeert in sneeuw en weigert hulp
Verstopt achter enkele paraplu’s houdt ‘Zakman’ zich al enkele maanden op aan de Henleykaai. Foto: gh

‘Zakman’, Gents bekendste dakloze, beheerst opnieuw de gemoederen. De man kampeert al maanden aan de Henleykaai, maar weigert een opvangplaats. Burgemeester Daniël Termont wordt stilaan radeloos.

Nul graden en tien centimeter sneeuw. En toch blijft ‘Zakman’, een bekende dakloze die al meer dan tien jaar door Gent zwerft, op straat leven. Weggestoken achter enkele paraplu’s, ingeduffeld in een slaapzak en omgeven door rommel zat hij gisteren op post in de Henleykaai.

Daar houdt hij zich al maanden op naast een grote struik. Vorige winter veroorzaakte de man nog opschudding door wekenlang in een bushok aan de Korenmarkt te kamperen. Spreken wil hij niet. Opvang weigert hij. Gisterenochtend stond een ambulance klaar aan de Henleykaai om hem mee te nemen, maar de man bleef weigeren. ‘Een uur lang praatten de hulpverleners in op Antoine, zoals hij heet’, zegt OCMW-voorzitter Rudy Coddens (SP.A). ‘Hij mocht zelfs vrij een ziekenhuis kiezen. Maar hij weigerde alle hulp, op een reddingsdeken na’.

Weigeren

Een groep Gentenaars bekommert zich achter de schermen al jaren om het lot van Zakman en voorziet hem discreet van eten en drank. Maar zeker in deze harde temperaturen bekommeren ook de hulpdiensten in Gent zich om zijn lot. De stad kreeg er al verschillende bezorgde meldingen over.

Burgemeester Termont stak vorige week in de gemeenteraad zijn frustratie over het lot van de man niet weg. Hij stuurde vorige week nog de politie langs, maar zonder resultaat. ‘Ik ben er bijzonder ongerust over. Als hij morgen doodvriest, zou ik het niet op mijn geweten willen hebben.’

‘We willen hem tegen zichzelf beschermen. We hebben hem hulp aangeboden, maar hij blijft weigeren. Zelfs enkele dagen meegaan naar een ziekenhuis wil hij niet. Er is niemand die ons toelaat om hem op te nemen en te verzorgen.’

Juridisch gezien kan de stad niets doen, zegt Termont. ‘Vorige week nog heb ik het parket gevraagd of er een middel is om hem te verplichten om mee te komen. Maar de enige optie is collocatie (een gedwongen opname in een psychiatrische instelling, red). En daarvoor wil het parket geen procedure starten. Hij doet namelijk niemand kwaad.’

Vorige winter, toen Zakman aan de Korenmarkt kampeerde, liet hij zich uiteindelijk wel opnemen met een ambulance. ‘Maar toen bibberde hij van de koorts en zat hij onder de wonden’, zegt Rudy Coddens.