Belgische zwemmers eindelijk in Kopenhagen voor EK maar toch boos: “Wat als dit de Rode Duivels overkwam?”
Pieter Timmers in het gemeentelijke zwembad van Zaventem deze namiddag.

Het nationale zwemteam is vanochtend dan toch in Kopenhagen aangekomen. Door de hevige sneeuwval zagen ze hun vlucht van maandagmorgen na maar liefst vier uur wachten in het vliegtuig geannuleerd. Het team vertrok uiteindelijk vanochtend vanuit de luchthaven van Charleroi. Toch blijft de vertraging niet zonder gevolgen, getuigde een teleurgestelde bondscoach Ronald Gaastra bij Radio 1. “Je kan nu al dag één en misschien ook wel dag twee van het toernooi afschrijven.”

De Belgische delegatie voor het EK kortebaanzwemmen is vanochtend dan toch aangekomen in de Deense hoofdstad Kopenhagen, waar het EK vanaf woensdag van start gaat. "Allen goed aangekomen in Kopenhagen! Op naar het zwembad", zo tweette de Vlaamse Zwemfederatie. En ook Roland Gaastra stelde tevreden vast dat zijn poulains ‘arrived’ waren.

Oorspronkelijk zou de Belgische delegatie maandagmorgen vanop Zaventem naar Kopenhagen vliegen, maar de vlucht werd geannuleerd wegens het winterweer. Het zwembad van Zaventem stelde enkele banen ter beschikking zodat de EK-deelnemers nog konden trainen. Uiteindelijk vertrokken Pieter Timmers en co. dinsdagochtend om 6u55 vanop de luchthaven van Charleroi, nadat ze in een nabijgelegen hotel hadden overnacht.

Not amused

De Belgische zwemploeg had maandagochtend om negen uur vanuit de nationale luchthaven in Zaventem naar Kopenhagen moeten vertrekken, waar vanaf woensdag het EK zwemmen doorgaat. Maar de hevige sneeuwval gooide roet in het eten. De sporters die ons land woensdag moeten vertegenwoordigen moesten vier uur wachten in het vliegtuig alvorens te horen te krijgen dat hun vlucht geannuleerd werd.

Tot onvrede van de Belgische zwemfederatie. “Ze slaagden er niet in de tarmac vrij te krijgen”, fulmineerde coach Ronald Claes van de Waalse zwemfederatie bij het Waalse dagblad Le Soir. “Ongelofelijk is het! In Scandinavië is zoiets geregeld op een twintigtal minuten, maar hier kan dat niet.”

Zwemcoach Ronald Gaastra zei op Radio 1 dat dit zonder twijfel gevolgen zal hebben voor onze zwemmers op het EK. “Je kan nu dag één en misschien ook dag twee van het toernooi al afschrijven. Het is een bekend gegeven dat de dag na de reis gewoon een heel moeilijke dag is. Dan krijg je die echte explosiviteit er niet in.”

Daarna spuwden Claes en Gaastra hun gal op Twitter. “Ze konden de landingsbaan niet vrijmaken… België moet op de Noordpool liggen”, klonk het bij Claes. Gaastra zinspeelde dan weer dat de Rode Duivels zoiets nooit zouden hoeven meemaken. “Wat als… de Rode Duivels nu vast zaten op Zaventem voor het EK, wedden dat!!!”, schreef hij boos.