Laurent Wauquiez nieuwe voorzitter Les Républicains
Foto: REUTERS

Laurent Wauquiez is zondag verkozen tot de nieuwe leider van Les Républicains. Hij wil de partij een ruk naar rechts laten maken om FN-kiezers terug te winnen.

De 42-jarige Laurent Wauquiez haalde het gemakkelijk in de verkiezingen om het voorzitterschap bij de rechtse partij. Hij haalde in de eerste ronde zo’n 75 procent van de stemmen en liet Florence Portelli (16 procent) en Maël de Calan (9 procent) ver achter zich. Zo’n 100.000 mensen hebben een stem uitgebracht, meldden verschillende Franse media.

Wauquiez wil de nieuwe, heldhaftige leider worden van Les Républicains en de partij er weer bovenop helpen na de desastreuze verkiezingen dit voorjaar. Hij zal de partij inhoudelijk een ruk naar rechts laten maken met een duidelijk doel voor ogen: de kiezers terughalen die als ‘verloren schapen’ in de armen van het Front National liepen.

Hij presenteert zich als de man die luistert naar wat er bij de bevolking leeft en duidelijk durft verwoorden waar ‘de zwijgende meerderheid’ in Frankrijk wakker van ligt.

‘Er is in Frankrijk een waaier van taboes waarover men niet meer mag debatteren zonder direct als aangebrand omschreven te worden: de natie, de massale immigratie, identiteit, de overdracht van waarden, het islamisme’, zei hij in oktober tijdens een meeting. ‘Ik zeg de dingen zoals ze zijn: een buitenlander die illegaal is, is een onderduiker; en een onderduiker kan hier niet blijven.’