Maandag tot 15 centimeter sneeuw in ons land: KMI waarschuwt voor code oranje
Foto: BELGA

Maandag wordt opnieuw sneeuw voorspeld. ‘Er trekt een depressie pal over het centrum van ons land’, zegt weerman Frank Deboosere.

‘Die veroorzaakt opnieuw veel wind en neerslag. Eerst is dat regen, maar in de voormiddag komt in het westen van ons land al koude lucht binnen die er voor sneeuw kan zorgen. Vanaf de middag is dat ook in het centrum van het land het geval.’

‘En het kan om serieuze hoeveelheden gaan’, zegt David Dehenauw. ‘Reken maar op vijf centimeter of meer op sommige plaatsen. Dat zal daar problemen veroorzaken in de avondspits.’ In de Ardennen valt opvallend genoeg minder of zelfs geen sneeuw. ‘Het zuiden van ons land vertoeft in warmere lucht’, zegt Dehenauw.

Het KMI waarschuwt daarom vanaf 10 uur voor de meeste plaatsen in Vlaanderen voor code oranje. Er wordt uitgebreide gladheid op de grond verwacht, ofwel door één of enkele flinke sneeuwbuien, ofwel door aanhoudende sneeuwval over een langere periode. ‘Deze gladheid kan het verkeer erg bemoeilijken of stremmen en zeer gevaarlijk maken. Hou daarom voldoende afstand in het verkeer en tracht je verplaatsing zoveel mogelijk uit te stellen. Wees dus voorzichtig en geduldig’, aldus nog het KMI.

KLM schrapt vluchten wegens winterweer

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft voor maandag 122 vluchten geschrapt wegens de verwachte sneeuwval. Het gaat om retourvluchten die na 15.30 uur vliegen naar vooral Europese bestemmingen, zo laat een woordvoerster weten. Zondag werden door de hevige sneeuwval al 282 retourvluchten van KLM geannuleerd . Andere vluchten vertrokken met vertragingen, die konden oplopen tot wel vijf uur.