Macron: ‘Tijd voor tegengebaar van Israël’
Foto: REUTERS

De Franse president Emmanuel Macron heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu opgeroepen tot een ‘moedig gebaar’ ten opzichte van de Palestijnen. Dat is nodig ‘om uit de huidige impasse te komen’, aldus Macron.

De oproep van Macron komt er na de eenzijdige beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Duizenden Palestijnen zijn de voorbije dagen in opstand gekomen tegen die beslissing, die ook fel bekritiseerd wordt door de internationale gemeenschap.

De Franse president vindt dat het daarom tijd is voor een tegengebaar vanuit Israël. De bevriezing van het Israëlische nederzettingenbeleid zou daarbij een mogelijkheid kunnen zijn, zo verduidelijkte Macron nog toen journalisten om extra uitleg vroegen.

De bijbel, een heel goed boek

Tijdens de ontmoeting tussen de twee leiders, heeft Macron aan de Israëlische leider ook duidelijk gemaakt dat hij de demarche van Trump niet steunt. De erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad is volgens Frankrijk in strijd met het internationaal recht en een gevaar voor de vrede. Tegelijkertijd veroordeelde Macron ook ‘duidelijk alle vormen van geweld dat de voorbije dagen en uren plaatsvond tegen Israël’.

Maar de Israëlische premier reageerde scherp op de opmerkingen van Macron. ‘Jeruzalem is al 3.000 jaar de hoofdstad van de Joden. Dat kun je lezen in een heel goed boek, dat boek heet de Bijbel’, aldus Netanyahu.

Vervolgens somde hij ook nog verschillende instellingen op die zich in Jeruzalem bevinden. ‘Waar zou onze hoofdstad dus anders kunnen zijn? Hoe sneller de Palestijnen die realiteit aanvaarden, hoe sneller er vrede zal zijn’, besloot Netanyahu.

Erdogan

Netanyahu haalde voorts nog uit naar de Turkse president Erdogan, die Israël een ‘terroristische staat’ had genoemd. ‘Ik heb geen lessen in moraliteit te ontvangen van een leider die Koerdische dorpen in Turkije bombardeert, die journalisten gevangenzet, die Iran helpt bij het omzeilen van internationale sanctie en die steun biedt aan terroristen, voornamelijk in Gaza’, zo luidde de repliek.