Ferrand-Prévot wint in modder van Overijse voor Sanne Cant
Foto: BELGA

Geen sant in eigen land voor Sanne Cant. De wereldkampioene moest in de Druivencross van Overijse de duimen leggen voor de Franse Pauline Ferrand-Prévot. Gisteren maakte ze haar comeback in Essen met een vierde plaats, vandaag is het al prijs voor de voormalige wereldkampioene. Sanne Cant moest haar meerdere erkennen in de Franse rivale. De Nederlandse Lucinda Brand werd derde.

Volg hier LIVE de Druivencross in Overijse!

De organisatie in Overijse kon uitpakken met een mooi deelnemersveld: niet alleen wereldkampioene Sanne Cant was van de partij, ook de wereldkampioene van 2015 in Tabor Pauline Ferrand-Prévot, de Nederlandse Lucinda Brand, Katherine Compton en een rist andere toppers tekenden present op het sneeuw-en slijkparcours.


Het was Ellen Noble die de beste start nam en enkele lengtes nam op Sanne Cant en Lucinda Brand. Al snel moest de Amerikaanse haar snelle start bekopen en namen Cant en Brand de leiding over, maar ook Brammeier en Pauline Ferrand-Prévot, als laatste gestart, maar snel opgeschoven, en Compton waren niet ver. Brand maakte in de afdaling een schuiver en zou even de koppositie moeten afstaan in die eerste ronde, maar snel weer de aansluiting maken vooraan.


In de tweede ronde versnelde de wereldkampioene, al zat de Française wel op vinkenslag en nam ze ook Brand en Brammeier mee in haar spoor. Cant had een halve ronde lang enkele lengtes, maar alles zou vooraan weer bijeenklitten nadat Brand het gaatje dichtte. In ronde drie, en al meteen de voorlaatste, nam de Nederlandse even afstand, maar Ferrand-Prévot wist met gemak te volgen en nam de kop over. De Nederlandse maakte opnieuw een schuiver en zag de Française wegrijden. Met een voorsprong van vijftien seconden dook ze de slotronde in en gaf ze de koppositie niet meer af. In de strijd om de tweede plek vochten Cant en Brand een verbeten duel uit en het was Cant die aan het langste eind trok, Brand mocht als derde mee op het podium.

Ferrand-Prévot: "Dit parcours ligt me"

Ferrand-Prévot kroonde zich tot wereldkampioene in Tabor 2015, maar was daarna door blessures, ziekte en oververmoeidheid niet meer in het veld te zien. In november van dit jaar reed ze een duocross met Julien Absalon waar ze derde werden en eind vorige maand won ze dan de regionale cross in La Ferté-Gaucher. Zaterdag maakte ze haar comeback in een A-cross op Belgische bodem met een vierde plaats als resultaat in Essen, zondag was ze aan het feest in Overijse. "Ik moest nochtans op de laatste rij starten", vertelt ze, "maar gelukkig kon ik snel opschuiven. Eens vooraan kregen we een mooie strijd met Sanne en Lucinda en uiteindelijk slaagde ik er in om weg te rijden. Ik mankeer nog een beetje koersritme, maar gelukkig was ik vandaag sterk genoeg om te winnen. Zo'n cross ligt me ook goed, vrij technisch en met veel klimwerk. Ik hou er wel van en ik ben echt zeer blij dat ik hier opnieuw in het veld vertoef."


Speculaties over haar deelname aan het WK in Valkenburg werden tijdens en ook na de cross al geopperd, maar zelf kon de Française daar nog geen klaarheid in scheppen. "Ik rijd nog zeker tot het Franse kampioenschap en daarna zien we nog hoe het verder gaat. Dat moeten we nog met de ploeg en trainer bespreken", al sloot ze alvast de deelname aan de Wereldbeker in het Franse Nommay op 21 januari niet uit.

Cant: "Lastige cross"

Sanne Cant kon leven met een tweede plaats. "Dit was een lastige cross", deed ze uit de doeken, "maar ik ben blij dat ik hier toch gestart ben. Tijdens mijn verblijf in Spanje twijfelde ik nog, maar gisteren liep het echt goed in Essen en dus besloot ik hier te starten. Zo'n parcours, met dit klimwerk, is goed met het oog op het WK, dus het was een goede zaak dat ik hier aan de start kwam."