Jambon reageert op ‘neofascist’-uitspraak: ‘Totaal van de pot gerukt’
Foto: BELGA

Minister Jan Jambon (N-VA) hoopt dat fractiegenoten van het Spaanse europarlementslid Pilar Ayuso Gonzalez zich distantiëren van haar uitspraken. Ze noemde Jambon op Twitter een ‘neofascist’.

Nadat op Twitter foto’s waren opgedoken van een Brusselse politiewagen die getooid was met een Catalaanse vlag, noemde Pilar Ayuso Gonzalez minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon een neofascist.

Europees parlementslid Esteban Gonzalez Pons, die de N-VA van minister Jambon eerder al wegzette als ‘een partij die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de nazi’s heeft gecollaboreerd’, vroeg een officiële uitleg van België.

De Partido Popular van Gonzalez hoort samen met onder meer CD&V tot de EVP-fractie in het Europees Parlement. Jambon hoopt op een vorm van excuses of afkeur van partijgenoten in het Europees Parlement. Dat zei hij op ATV.

Jambon noemt de uitspraak ‘totaal van de pot gerukt’ en ‘niet ernstig’.

‘Ik heb vroeger zelf ook nog betoogd en als je dan een Vlaamse vlag op een politiewagen kon leggen zag je dat als een overwinning’, zo verklaart Jambon de foto. Eerder had hij al aangegeven dat niet hij maar wel de burgemeester verantwoordelijk is voor de lokale politie.

Jambon herhaalde zondag ook dat hij zowel in Brussel als in Vlaanderen en Wallonië naar een fusieronde van politiezones wil, maar dat daar eerst draagvlak voor moet zijn.

Tussendoor bevestigde Jambon dat de kans groot is dat hij bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 opnieuw lijsttrekker wordt in Brasschaat, waar hij momenteel al titelvoerend burgemeester is.