Nog voor zijn vertrek naar Europa was de Israëlische premier Benjamin Netanyahu erg kritisch voor de Europese leiders. Hij verwijt hen hypocrisie.

Netanyahu heeft in Parijs een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron. Morgen wordt hij in Brussel verwacht voor een vergadering met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Het is zijn eerste reis sinds de VS Jeruzalem als Israëlische hoofdstad heeft erkend.

De ontmoeting tussen de twee leiders lag al vast voor Trumps beslissing. Verwacht wordt dat die ontmoeting nu meer gespannen zal verlopen. De Franse president waarschuwde Israël eerder over de mogelijke regionale gevolgen van de eenzijdige erkenning. Hoewel Macron zegt dat Frankrijk een vriend is van Israël, is hij in het verleden al erg scherp geweest voor de regering van Netanyahu.

Netanyahu pikt het op zijn beurt niet dat Europese leiders de beslissing van Trump veroordelen maar zich wel in stilte hullen over de raketten die de Palestijnen op Israël afvuren. ‘Ik ben niet van plan om deze hypocrisie te aanvaarden, en zoals steeds zal ik van deze belangrijke gelegenheid gebruikmaken om de Israëlische waarheid zonder angst en met opgeheven hoofd te verkondigen’, zei hij voor zijn vertrek.

Netanyahu bezoekt Europa na Amerikaanse erkenning Jeruzalem
Rellen in Libanon. Foto: AFP

Vanuit Gaza zijn de voorbije dagen verschillende raketten afgevuurd op Israël, dat met luchtaanvallen reageerde.

Onrust

Ondertussen blijft het onrustig in Israël en Palestina. En het ziet er niet naar uit dat de rust snel zal weerkeren. Fatah, de partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, riep zaterdagavond in een verklaring op om de betogingen tegen de Amerikaanse beslissing door te zetten. Die protesten hebben tot nu toe al het leven gekost aan vier Palestijnen. Fatah wil dat ‘de confrontatie wordt voortgezet en uitgebreid naar alle plaatsen waar Israëlische soldaten aanwezig zijn’.

In Libanon hebben de veiligheidsdiensten traangas en het waterkanon ingezet tegen demonstranten nabij de Amerikaanse ambassade.

De Arabische Ligariep de VS op om de beslissing in te trekken.