Jambon: ‘Stel geweld tegen politiehond gelijk aan geweld tegen agent’
Foto: Joren De Weerdt

Ons land beschouwt een politiehond bij de uitvoering van politietaken momenteel als een voorwerp, naast de andere politiemiddelen die ingezet worden. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil dat veranderen, blijkt uit zijn antwoord op een schriftelijke vraag van Katja Gabriëls (Open VLD).

‘Het lijkt me toch een meerwaarde om geweld tegen een politiehond apart op te nemen in een wetgeving en, zoals het Europees Hof van Justitie in Straatsburg heeft geoordeeld, gelijk te stellen met geweld tegen een politieambtenaar. Dit zal verder juridisch geanalyseerd worden’, aldus Jambon, die hierbij verwijst naar een uitspraak van het Hof die ingeleid werd door een Noorse hondenbegeleider van wie de diensthond werd aangevallen.

In haar vraagstelling verwees Gabriëls naar het feit dat een politiehond van de politiezone Brussel-West enkele maanden geleden zwaargewond raakte nadat het dier in een appartement in Jette met een mes werd aangevallen door een psychiatrische patiënt. Naar aanleiding daarvan werd een petitie opgestart om de politiehond te laten erkennen als een verlengstuk van een politieagent. ‘Door de huidige wettelijke kwalificatie van de politiehond kan een begeleider zijn hond niet eens gewettigd verdedigen en is de wettige verdediging ook niet inroepbaar’, aldus Gabriëls.