Akkoord met Polen om sociale dumping aan te pakken
Vooral in de bouw zijn veel Polen aan de slag Foto: Tony van Galen

De Belgische inspectiediensten zullen makkelijker sociale dumping met Poolse werknemers kunnen opsporen, door een nieuw akkoord met Polen.

Volgens cijfers van staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer (Open VLD) komen er elk jaar ongeveer 50.000 Polen in ons land werken, vooral in de bouwsector. Niet zelden komt daar sociale dumping bij kijken: de Polen krijgen een lager loon dan het ook voor hen verplichte minimumloon, en worden uitgebuit terwijl Belgische werknemers uit de markt geprijsd worden.

De Backer sloot daarom vanmiddag een nieuw akkoord met Polen. Dat moet het makkelijker maken om dat soort sociale dumping op te sporen. Een Pool die bij ons aan de slag gaat, moet het Belgisch minimumloon krijgen, de sociale bijdragen worden in het thuisland betaald.

Maar als dat niet gebeurt, is dat vandaag moeilijk en omslachtig te controleren. Via het akkoord kunnen inspectiediensten rechtstreeks informatie uitwisselen, zodat België sneller te weten komt of de betrokken werknemer in orde is.

Eerder ondertekende De Backer al gelijkaardige akkoorden met Nederland, Frankrijk, Bulgarije, Luxemburg, Portugal en Slovakije.