Knetterende oneliners
Foto: the avengers

U kunt vanavond enkele uitstekende acteurs de wereld zien redden of het met een oorlogsklassieker iets serieuzer houden.

1. THE AVENGERS

Q2 20.35-23.10 uur

Loki van Asgard bedreigt de aarde. Nick Fury, hoofd van het agentschap S.H.I.E.L.D., wil hem verslaan. Daarvoor roept hij de hulp in van Iron Man, Captain America, Hulk, Thor, Black Widow en Hawkeye. Deze superheldenfilm knettert van de goede oneliners en uitstekende acteurs.

2. HET UUR VAN DE WOLF: SCORE

NPO 2 22.55-0.25 uur

Hoe eng zou Jaws zijn zónder het tweetonige thema dat John Williams erbij schreef? En wat blijft er over van de douchescène in Psycho als je de krijsende violen van Bernard Herrmann weglaat? In de documentaire worden herkenbare filmscores geanalyseerd.

3. TORA! TORA! TORA!

Caz 20.40-23.15 uur

Deze oorlogsklassieker is uniek omdat hij een beeld geeft van het Amerikaanse én Japanse kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niet de meest memorabele oorlogsfilm ooit, wel een lesje oorlogs- en filmgeschiedenis.

4. SYRIE, LE CRI ÉTOUFFÉ

France 2, 23.00-0.15

Het wrede regime van de Syrische dictator Bashar al-Assad viseerde niet alleen mannen, ook vrouwen vlogen de gevangenis in. In deze documentaire komen die vrouwen aan het woord. Ze spreken openhartig over hun traumatische ervaring in de cellen van Assad, waar ze verkracht werden en de cipiers ter wille moesten zijn.