Zo maakt je iPhone prachtige foto’s met een lange belichting
Foto: mvdv
Met Live Photos komen de kiekjes van je iPhone, wanneer je ze aanraakt, letterlijk tot leven. In iOS 11 kun je de functie nu ook gebruiken om het effect van een lange belichting na te bootsen, wat vaak prachtige resultaten oplevert.

Live Photos zijn foto’s die ook het moment net voor en na de opname bevatten, compleet met beweging en geluid. Eigenlijk gaat het om een serie afzonderlijke beeldjes, waarvan één in hoge resolutie, die samenvloeien in een ‘animatiefilmpje’ van ongeveer drie seconden. Bij bijzondere momenten kan zo’n clipje een leuke extra herinnering zijn.

In iOS 11 werd Live Photos onder meer uitgebreid met Lange belichting, een functie die oorspronkelijk uit de wereld van de spiegelreflexcamera’s stamt. Het verschil tussen een korte en lange belichting (oftewel sluitertijd) laat zich het best illustreren aan de hand van een waterval. Bij een korte belichting lijkt het water wel bevroren, bij een lange sluitertijd ontstaat er een fluweelachtige stroom. Andere fijne onderwerpen voor een lange belichting zijn de achterlichten van rijdende auto’s of nachtelijk vuurwerk, waarbij er langgerekte lichtstrepen in beeld verschijnen.

Het bijzondere van Live Photos in iOS 11 is dat je een foto met korte sluitertijd achteraf nog kunt omtoveren in een opname met een lange belichting. Belangrijk is dan wel dat je de iPhone tijdens het fotograferen zo stil mogelijk houdt (een statief heeft de voorkeur), want uiteindelijk gaat het om een foto die wordt samengesteld uit meerdere achtereenvolgende opnamen. De werkwijze ziet er als volgt uit:

  • Schakel in de Camera-app van je iPhone de Live Photo-functie in (middelste icoontje bovenaan), zorg voor een stabiele hand of tripod, en maak een foto.
  • Roep de opname op in de Foto’s-app en veeg hem met een vinger naar boven. In het lijstje met Effecten kies je voor Lange belichting (veeg eventueel een stukje naar links als je deze functie niet meteen ziet staan).
  • Meer hoef je niet te doen: enkele tellen later verschijnt de bewerkte foto vanzelf in beeld, en de kans is groot dat die veel artistieker oogt dan het origineel.

Tot slot: niet elke iPhone is geschikt om Live Photos te maken. Je hebt er minstens een iPhone 6s (Plus) of SE voor nodig. Het bekijken van Live Photos kan dan weer op elk toestel dat iOS 9 ondersteunt.