Lego legt momenteel de laatste hand aan een iPhone-app die de bouwsets van de speelgoedfabrikant op bijzondere wijze tot leven wekt. De toepassing maakt daarvoor handig gebruik van de krachtige augmented reality-functies in iOS 11.

Het belangrijkste nieuwtje van iOS 11 is de geïntegreerde ARKit, een platform waarmee ontwikkelaars eenvoudig een vleugje augmented reality aan hun apps en games kunnen toevoegen. De mogelijkheden lieten zich tot nu toe het best illustreren aan de hand van IKEA Place. Met deze app van het Zweedse interieurmerk kan je meer dan 2.000 meubels en andere IKEA-producten virtueel in je woning plaatsen, met opvallend levensechte resultaten.

‘Echt’ vuur en water

De aangekondigde Lego AR Studio-app belooft minstens zo indrukwekkend te worden. Bij lancering werkt de toepassing samen met een zestal bouwsets, waaronder het Lego City Brandweerstation en enkele Lego Ninjago-bouwdozen, maar dat lijstje zal volgens de fabrikant snel worden uitgebreid. Wanneer je de camera van een (recente) iPhone of iPad op een van deze bouwsels richt, komt de hele omgeving tot leven. Een flatgebouw staat plots ‘echt’ in brand en uit de slang van de brandweerman spuit ‘echt’ water. Of wat te denken van de draak uit Ninjago die je vuur kan laten spuwen.

Van sommige creaties krijg je op het schermpje gewoon een digitale versie te zien, maar de genoemde draak en andere personages of voertuigen kun je daadwerkelijk besturen, zoals in een game. Soms moet je in die spelletjes ook opdrachten uitvoeren (op zoek gaan naar gouden steentjes, bijvoorbeeld) of contact maken met andere Lego-figuurtjes. Tot slot biedt de app een opnameknop waarmee je de vaak spectaculaire taferelen vanuit alle hoeken kan filmen of fotograferen.

Om ARKit-toepassingen te kunnen draaien heb je, naast iOS 11, een toestel met een A9-processor of beter nodig. In de praktijk betekent dat minstens een iPhone 6s (Plus) of SE, of een iPad Pro of iPad 2017. Lego AR Studio is momenteel compatibel met de volgende zes bouwsets:

  • Lego City Politiebureau (60047)
  • Lego City Vrachttrein (60052)
  • Lego City Brandweerkazerne (60110)
  • Lego Ninjago De Groene NRG Draak (70593)
  • Lego Ninjago Aardschokmecha (70632)
  • Lego Ninjago Destiny’s Bounty (70618)