Portugese toparchitect tekent nieuw Brugs beursgebouw

Eduardo Souto de Moura mag de nieuwe beurs- en congreshal in Brugge ontwerpen. De stad heeft de architect en zijn bouwteam na een lange procedure als voorkeursbieder aangeduid. ‘Dit ontwerp getuigt van respect voor de stad, het laat Brugge Brugge zijn.’

Een sober gebouw van recuperatiebaksteen en met veel glas, dat komt op de plaats van de voormalige beurshal in Brugge. Of toch ongeveer, want het gebouw zal aan de andere kant van de nu braakliggende beurssite opgetrokken worden.

De nieuwbouw zal 5.250 vierkante meter beslaan, dezelfde oppervlakte als zijn voorganger. Er komt een grote beurshal op het gelijkvloers en een hoger volume op de kop voor het congresgedeelte. Opvallend zijn de glazen zijwanden aan drie zijden van de beurshal, die volledig opengezet kunnen worden en de hal zo transformeren tot een overdekt plein. Op de eerste verdieping wordt het restaurant met een prachtig zicht op de stad de blikvanger.

Portugese toparchitect tekent nieuw Brugs beursgebouw
Portugese toparchitect tekent nieuw Brugs beursgebouw

Het ontwerp is van de hand van Eduardo Souto de Moura, in 2011 nog de winnaar van de prestigieuze Pritzkerprijs, die samenwerkt met het Antwerpse architectuurbureau META en ontwikkelaar CFE. De Portugese architect staat bekend om zijn sobere stijl en dat speelde mee in de keuze van de jury en het stadsbestuur.

‘Het ontwerp getuigt van respect voor de stad, het laat Brugge Brugge zijn. We kiezen hiermee niet voor spektakelarchitectuur, maar voor soberheid en functionaliteit’, zegt burgemeester Renaat Landuyt (SP.A). Het winnende ontwerp biedt het meeste functionele ruimte.

De voorkeursbieder mag dan wel bekend zijn, helemaal definitief is het ontwerp nog niet. De punten en komma’s moeten nog geplaatst worden, tegen maart verwacht het stadsbestuur een best and final offer. Als voor de zomer de bouwaanvraag ingediend wordt, kunnen de bouwwerken in het najaar van 2018 beginnen.