Christine Keeler, gewezen callgirl, nachtclubdanseres en model, is maandagavond op 75-jarige leeftijd overleden. In de jaren zestig deed Keeler de Britse politiek op haar grondvesten daveren door haar affaires met onder meer minister van Oorlog John Profumo en de Russische spion Yevgeny Ivanov. Een schandaal dat uiteindelijk de val van de Britse regering zou inluiden.

Christine Keeler was negentien en aan de slag als nachtclubdanseres in Soho (Londen) toen ze Stephen Ward leerde kennen. Ward, een osteopaat, artiest en ‘man van de wereld’, nam haar mee naar de feestjes van de jetset en stelde haar voor aan de ‘beau monde’ van het Londense uitgaansleven. Het was op die feestjes dat ze in 1961 onder meer John Profumo, de toen 46-jarige Britse minister van Oorlog, en de Russische militaire attaché (en spion) Yevgeny Ivanov leerde kennen.

Koude Oorlog

Toen in 1963 aan het licht kwam dat Keeler een affaire had gehad met beide mannen, ging er een schokgolf door de regering van premier Harold Macmillan. De Koude Oorlog was volop aan de gang en er was vrees dat er geheime informatie aan de Russen gelekt was.

Christine Keeler, bekend van het grootste Britse seksschandaal, is overleden
John Profumo en zijn vrouw. Foto: BELGAIMAGE

Ontslag en verkiezingsnederlaag

Hoewel Tory-kopstuk Profumo in mei ’63 de relatie nog ontkende, moest hij onder druk van de media een maand later alles toch toegeven. Hij nam ontslag als minister en gaf zijn zitje in het parlement op. Hij zou zich de rest van zijn leven bezighouden met liefdadigheid en nooit meer op het politieke toneel verschijnen. Het schandaal rond Profumo werd als ‘bepalende factor’ beschouwd voor de verkiezingsnederlaag van de Macmillan-regering in 1964.

Toen de ‘Profumo Affair’ in alle hevigheid woedde, gaf Keeler meerdere interviews en poseerde ze maar al te graag voor de talloze camera’s die op haar gericht werden.

Twee gangsters

Het leek er nochtans lange tijd op dat Profumo weg zou komen met zijn affaire. Het was pas in 1962, toen Keeler in de problemen kwam door haar relatie met de beruchte gangster Johnny Edgecombe, dat de bal aan het rollen ging. De gangster pikte het niet dat ze het had uitgemaakt en trok naar haar woning. Toen ze niet opendeed, schoot hij meerdere keren op haar voordeur. Keeler was bang en zocht hulp bij een andere gangster, Aloysius ‘Lucky’ Gordon. Toen ze ook met hem brak, werd ze twee dagen gegijzeld gehouden.

Het kwam uiteindelijk tot een confrontatie tussen beide gangsters. De media smulden ervan. Maar hoe meer spitwerk er verricht werd, hoe meer ‘affaires’ er aan het licht kwamen. Zo ook met Profumo.

Christine Keeler, bekend van het grootste Britse seksschandaal, is overleden
Aloysius ‘Lucky’ Gordon (links). Foto: BELGAIMAGE

In de jaren die volgden, schreef Keeler meerdere boeken over de affaire, waaronder onder meer ‘The Truth at Last: My Story’. De hele affaire werd in 1989 onder de titel ‘Scandal’ ook verfilmd door Michael Caton-Jones. Keeler, die ook jarenlang onder de naam Sloane leefde, zou uiteindelijk twee keer trouwen en uit elk huwelijk één zoon overhouden.

‘Omringd door familie’

Ze was al maanden ziek - ze leed aan een chronische longaandoening - toen ze maandag iets voor middernacht is overleden in het ziekenhuis van Orpington. ‘Haar leven had iets tragisch, maar op het einde was ze omringd door familie en vrienden die haar graag zagen’, aldus haar 46-jarige zoon Seymour Platt.