Test-Aankoop waarschuwt voor valse korting Kruidvat

De prijs van de fotokalenders van Kruidvat werd vorige maand plots verhoogd, waarna er bijna meteen een korting van 25 procent werd op gegeven.

Bij consumentenorganisatie Test-Aankoop lopen geregeld klachten binnen van mensen die geconfronteerd worden met valse promoties. Dat kan gaan van prijsstickers die over de oude worden gekleefd, over kortingen die er geen zijn, tot valse referentieprijzen.

Geen juiste referentieprijs

Het laatste voorbeeld is er één van bij Kruidvat. Sedert januari betaalde je voor een fotokalender bij Kruidvat steeds dezelfde prijs. In november werden die prijzen plots verhoogd, waarna er meteen een korting van 25 procent op werd aangeboden.

Het lijkt er volgens Test-Aankoop sterk op dat Kruidvat de prijzen van deze kalenders enkel en alleen heeft verhoogd om klanten te doen geloven dat ze een fikse korting genieten. Een referentieprijs moet immers correct zijn.

Klacht bij FOD Economie

‘Dat is in onze ogen hier niet het geval. De prijzen op basis waarvan de kortingen werden berekend, werden niet lang genoeg gehanteerd door Kruidvat’, klinkt het in een persbericht. Volgens Test-Aankoop gaat het hier dan ook om een valse korting. De consumentenorganisatie heeft hierover een klacht ingediend bij de FOD Economie.

Test-Aankoop raadt iedereen aan, zeker in aanloop naar de feestdagen en tijdens de solden, om extra waakzaam te zijn voor kortingen die handelaars aanbieden. In het beste geval ga je enkele weken (of zelfs maanden) vooraf al even na wat de prijs is, zodat je kan controleren of de handelaar je wel een echte korting geeft.

Sjoemelsolden

Het is echter de vraag of de Fod Economie Kruidvat tot de orde zal kunnen roepen. Tot eind oktober 2015 moest de kortingprijs in België lager liggen dan de referentieprijs die gold in de dertig dagen voor de start van de koopjes. Dat was voor de inspecteurs relatief makkelijk te controleren, door prijsopnames of door de boekhouding op te vragen.

Maar onder druk van Europa is die referentieperiode afgeschaft. Sjoemelsolden zijn nu juridisch veel moeilijker vast te stellen. Een winkel mag in de soldenperiode een veel hogere referentieprijs gebruiken dan de normale prijs, zolang die handelaar het jaar voordien in zijn winkel die hoge prijs ‘enige tijd’ toepaste. In de praktijk moeten de Fod Economie nu geval per geval kijken of de korting in de winkel oneerlijk is of niet.