Lies Mertens ontwerpt handtassen bestand tegen Belgisch weer
Foto: Olmo Peeters

De Belgische ontwerpster Lies Mertens koos de Antwerpse Kloosterstraat als locatie voor haar eerste winkel. Net zoals bij haar handtassen wordt ook het interieur bepaald door recupereerbare en natuurlijke materialen.

Grafisch ontwerpster Lies Mertens ontwierp haar eerste tas zoals zoveel andere ontwerpers, uit noodzaak. Ze vond geen stijlvolle maar kwaliteitsvolle tas die groot genoeg was voor haar laptop en boeken, toch niet in haar prijsklasse. Dus maakte ze die zelf, na een cursus leerbewerking in avondschool. Intussen is dat hobbyproject uitgegroeid tot een carrière als ontwerpster.

Lies Mertens ontwerpt handtassen bestand tegen Belgisch weer
Lies Mertens ontwerpt handtassen bestand tegen Belgisch weer

Haar merk bestaat ondertussen uit vijf verschillende modellen, in verschillende kleuren en groottes. Maar wel allemaal vervaardigd uit hetzelfde materiaal. ‘Ik werk uitsluitend met bioleder. Dat wil zeggen dat er geen schadelijke chemicaliën worden gebruikt in het proces en dat het leder biologisch afbreekbaar is. Bovendien is bioleder, door de nieuwste technologieën, in staat om een waterafstotende toplaag toe te voegen’, vertelde Mertens eerder over haar handtassen. Ideaal voor het Belgische wisselvallige weer dus.

Niet alleen de materialen waarmee de tassen vervaardigd worden, zijn van het hoogste niveau. Ook de omstandigheden waarin dat gebeurt. Iedere tas wordt in Antwerpen ontworpen, waarna ze in Portugal in een klein familiebedrijf met de hand wordt gemaakt.

Lies Mertens ontwerpt handtassen bestand tegen Belgisch weer

Behind the scenes from Lies Mertens on Vimeo.

De handtassen worden al in verschillende winkels verkocht, alsook in de eigen webshop, maar vorige maand opende Mertens een eigen winkel in de Antwerpse Kloosterstraat, omdat ze het belangrijk vindt dat klanten de mogelijkheid hebben om het merk in levende lijven te ervaren. ‘In de winkel kan naar hartenlust gevoeld, gepast en gecombineerd worden.’

De filosofie achter het merk werd ook doorgetrokken naar de inrichting van de winkel, die grotendeels bepaald wordt door recupereerbare en natuurlijke materialen. Voor het interieur kon Mertens rekenen op de hulp van Atelier Bontekoe Van Put. Vooral de stalen displays zijn echte blikvangers.

De winkel (die ook fungeert als showroom) is telkens geopend van vrijdag tot en met zondag, van 11.00 tot 18.00 uur, en woensdag en donderdag op afspraak.