Ook nadat Spanje het Europese aanhoudingsmandaat tegen Carles Puigdemont heeft ingetrokken, is de voormalige Catalaanse president niet van plan terug te keren. Dat bevestigde Puigdemont op een persconferentie in Brussel. Daar komen morgen zo’n 20.000 Catalanen betogen.

Gisteren besliste het Spaanse Hooggerechtshof om het Europese aanhoudingsmandaat tegen de afgezette Carles Puigdemont en vier andere voormalige Catalaanse regeringsleden in te trekken. Het nationaal aanhoudingsmandaat blijft wel van kracht.

Vandaag gaven Puigdemont en de voormalige ministers Maria Serret, Antoni Comin, Llius Puig en Clara Ponsati een persconferentie in het Brusselse Conférence-hotel. Daarbij maakten de Catalaanse politici, die naar België vluchtten toen het Spaanse gerecht op 27 oktober besliste dat de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring onwettig was, duidelijk dat ze voorlopig niet van plan zijn terug te keren.

‘Waarom is het aanhoudingsmandaat ingetrokken?’, vroeg Puigdemont zich af. ‘Omdat het Spaanse gerecht schrik heeft dat er geen grond is voor deze beschuldigingen. Dit gaat om politieke vervolging. Wij hebben geen misdaad begaan, wij hebben alleen een democratisch mandaat uitgevoerd. Spanje heeft schrik dat het anders onder de loep wordt gehouden door de internationale gemeenschap.’

Catalaanse massabetoging in Brussel

Puigdemont betreurde het ook dat de Spaanse regering geen internationale waarnemers wil toelaten bij de Catalaanse verkiezingen van 21 december. Uit de laatste peilingen blijkt dat Puigdemont de uitverkoren kandidaat is om zichzelf op te volgens als minister-president.

Morgen donderdag worden aan de Europese wijk in Brussel zowat 20.000 Catalanen verwacht voor een betoging. De betogers verzamelen vanaf 10 uur in het Jubelpark, de manifestatie eindigt tussen 15.30 en 16 uur op het Jean Reyplein. De politie raadt automobilisten aan om de buurt zoveel mogelijk te vermijden.