Daarin zou superbelegger Mark Mobius vandaag 100.000 euro beleggen
Foto: BELGA

Wat als u 100.000 euro had om te investeren? Superbelegger Mark Mobius geeft u drie tips. En neen, geen daarvan is de bitcoin.

Terwijl Bill Gross synoniem staat voor obligaties, staat topanalist Mark Mobius (82) synoniem voor opkomende markten. Sinds 1987 pioniert hij voor Templeton Emerging Markets Group in 's werelds snelgroeiende economieën, wat hem tot de nestor maakt van de opkomende markten.

Van palladium tot Vietnam

Het persagentschap Bloomberg vroeg hem vandaag waarin hij zou investeren als hij 100.000 euro had om te beleggen. En neen, Mobius zou dat geld niet in bitcoin steken, maar wel een derde in grondstoffen, een derde in Afrikaanse aandelen en een derde in de beurs van Vietnam.

Wat grondstoffen betreft zou Mobius vooral investeren in palladium, een grondstof die vooral gebruikt wordt voor de productie van katalysatoren in de auto-industrie en die dit jaar al 45 procent in waarde is gestegen.

Zimbabwe

In Afrika zou Mobius zijn geld spreiden over een aantal aandelen in Zuid-Afrika, Nigeria, Kenia en Zimbabwe. Vooral dat laatste land is een ‘enorme opportuniteit om te investeren’, vindt Mobius, nu president Mugabe opzij is geschoven en het land zijn markt openstelt en zijn vreemde munt-reserves zal laten groeien.

Ten slotte zou Mobius ook een derde investeren in Vietnam, dat zijn sterindex dit jaar al 41 procent zag stijgen. Volgens Mobius is de het land een van de meest dynamische markten van Azië. ‘Het is een kleine markt, een grensmarkt ook, maar wat daar vandaag gebeurt is zeer opwindend.’