De 6 beste films van de week
Matt Damon is uitstekend in zijn rol – anders dan anders Foto: rr
George Clooney, Hercule Poirot, beertje Paddington en Franse boerendochters: de cinema’s zetten een indrukwekkend charme-offensief in. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

Suburbicon

Moeras in de voorstad.


George Clooney stofte een oud scenario van zijn maatjes Joel en Ethan Coen af en belde even naar Matt Damon, Julianne Moore en Oscar Isaac. ‘Een Coeneske rollercoaster van onverwachte ontwikkelingen’, schreef recensent steven De Foer.

naar de recensie >

 

2

Paddington 2

De beer doet het weer.


In Brexit-tijden exporteert het niet zo heel Verenigd Koninkrijk zijn knuffelbaarste held: niet Noel Gallagher, maar wel de minder ongelikte beer Paddington. Het verhaal neemt echter een donkere wending, want deze aaibare migrant met bruine huidskleur wordt valselijk van diefstal beticht en in de bajes gegooid. Gelukkig kan hij als geen ander broodjes smeren en stroop aan de baard. Deze film huldigt ongegeneerd ouderwetse, vergeten waarden als optimisme en naïviteit. Je wenst het alle kinderen toe.

naar de recensie >

 

3

Thelma

Paranormaal Noors.


‘Brian De Palma meets Alfred Hitchcock’, maar dan door de strakke Noorse filmer Joachim Trier: meer moet recensent Ruben Aerts ons niet vertellen om naar de cinema te rennen. Hij doet het toch: ‘bijzonder geraffineerde coming of age’, schrijft hij. En: ‘een zintuiglijke film die de kijker beroert en verleidt’.

naar de recensie >

 

4

The killing of a sacred deer

Gruwelijke spelletjes.


Het is alsof ze te veel Studio 100 hebben gezien: een na een zakken de kinderen door de benen met een bizarre vorm van verlamming. Wat is er aan de hand? Er gebeuren wel meer rare dingen in de films van Giorgos Lanthimos, de regisseur van ‘The lobster’ en ‘Dogtooth’. In ‘The killing of a sacred’ zoekt hij uit wat de last is van een bezwaard geweten. Bloedmooi en verschrikkelijk.

naar de recensie >
een interview met regisseur Giorgos Lanthimos >

 

5

Murder on the Orient Express

Ticketje eerste klasse.


Zelfs na drie verfilmingen vindt Kenneth Branagh nog genoeg in het mysterie van Agatha Christie om Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Penelope Cruz en Judi Dench op een trein richting de waarheid te zetten. Gouden tip: het is niet de machinist geweest, die had een waterdicht alibi.

naar de recensie >

 

6

Les gardiennes

Boerendochters in oorlogstijd.


De meeste oorlogsfilms focussen op de mannen aan het front, maar Xavier Beauvois, regisseur van ‘Des hommes et des dieux’, richt de camera op de achterblijvende vrouwen op het Franse platteland anno 1915. Recensent Ruben Aerts zag ‘een ingetogen, landelijke kroniek op het ritme van de seizoenen’ en ‘een reeks ijzersterke vertolkingen’.

naar de recensie >