Bitcoin meer waard dan Griekenland of Tsjechië
Foto: AFP

De gehypete virtuele munt bitcoin doorbrak de grens van 12000 dollar en is nu meer waard dan het bbp van landen als Griekenland en Tsjechië.

Hoe meer toezichthouders, economen en Nobelprijswinnaars waarschuwen voor een speculatieve zeepbel, hoe hoger de bitcoin lijkt te stijgen. De koers van de bitcoin is dinsdagnacht weer wat verder omhoog geschoten en bereikte woensdagochtend een nieuwe piek van 12.468 dollar.

Wat meteen ook maakt dat de virtuele munt ook in euro een nieuwe mijlpaal heeft bereikt: die van 10.000 euro. In totaal is de totale marktwaarde van de gehypete cryptomunt wereldwijd daardoor gestegen boven de 200 miljard dollar, meldt het persagentschap Reuters. Wat maakt dat de virtuele munt nu meer waard is dan het bbp van een land als Griekenland of Tsjechië en grote bedrijven als Coca Cola en General Electric.

De nieuwe piek van de belangrijkste virtuele munt in de wereld heeft te maken met het feit dat verscheidene beurzen voorbereidingen treffen om afgeleide beleggingsproducten, gebaseerd op de bitcoin, te lanceren (DS 1 december). Zo zullen Amerikaanse beleggers vanaf 10 december kunnen handelen in zogenoemde ‘futures’, ofwel afspraken om onderliggende waarde (zoals bitcoin) tegen een vooraf bepaalde prijs in de toekomst te kopen of verkopen.

Een andere mogelijke verklaring voor de verdere stijging is de toenemende populariteit van de bitcoin in Azië, waar steeds meer beleggers lokale valuta inruilen voor bitcoin, wat de koers verder opdrijft.