Slachtoffers, rechtstreeks of onrechtstreeks, van de Bende van Nijvel kunnen zich nog steeds kenbaar maken en contact opnemen met de Commissie voor Financiële Hulp aan Slachtoffers van Opzettelijke Gewelddaden. Minister van Justitie Koen Geens zal die oproep maandag verder toelichten op de vergadering met slachtoffers, nabestaanden en parket.

Geens heeft begrip voor de roep om erkenning van de slachtoffers van de Bende van Nijvel. ‘In de jaren 80 ging men anders om met slachtoffers dan vandaag’, klinkt het. Dat doet volgens Geens de vraag rijzen of alle slachtoffers zich wel gemeld hebben.

‘Het is duidelijk dat sommige mensen met trauma’s zijn blijven zitten, die nu na de nieuwe onthullingen oude wonden kunnen openrijten. Misschien voelen bepaalde slachtoffers die destijds rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken waren, zich vandaag klaar om te praten over wat er gebeurd is.’

Daarom wil de minister benadrukken dat slachtoffers die zich nog niet zouden kenbaar gemaakt hebben, dit nog steeds kunnen doen. Zij kunnen hiertoe contact opnemen met de Commissie voor Financiële Hulp aan Slachtoffers van Opzettelijke Gewelddaden.

‘Het verleden doet voor verschillende slachtoffers zoveel pijn dat ze al die jaren de woorden niet vonden om over de verschrikkelijke gebeurtenissen te praten. Daarom rijken we hen vandaag de hand om alsnog hun verhaal te doen’, aldus de minister, die bereid is de wetgeving aan te passen zodat zij die zich nu pas melden ook geholpen kunnen worden. De huidige wetgeving bepaalt dat een aanvraag ten laatste tien jaar na de feiten moet gedaan worden.