Advocaat Trump probeert hachje van president te redden
‘Flynn loog en zijn leven is vernield’, zei Trump maandagochtend. Foto: Photo News

De advocaat van Donald Trump zegt dat hij zelf de auteur is van een ophefmakende tweet van de Amerikaanse president. Het manoeuvre wordt gezien als een poging om een mogelijke afzettingsprocedure af te wenden.

Michael Flynn, de gewezen nationaal veiligheidsadviseur voor Donald Trump, gaf vrijdag toe dat hij gelogen had tegen de federale politie FBI over zijn contacten met de Russen. Dat deed hij, in ruil voor strafvermindering, in het kader van het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar Russische beïnvloeding bij de Amerikaanse verkiezingen van vorig jaar. Meer specifiek gaf Flynn toe gelogen te hebben over zijn gesprekken met de Russische ambassadeur in de VS, Sergej Kisljak.

In een reeks furieuze tweets rakelde Trump dit weekend het ‘valse en oneerlijke onderzoek’ op naar de e-mailaffaire rond Hillary Clinton en hij zei dat de FBI daardoor alle geloofwaardigheid kwijt is. Maar vooral de tweet waarin Trump schreef dat hij Flynn moest ontslaan ‘omdat hij loog tegen de vicepresident en tegen de FBI’, deed velen de wenkbrauwen fronsen.

Geen slimme zet, vinden critici, met de Democraten voorop. Want Trump lijkt toe te geven dat hij toen hij Flynn ontsloeg, wist dat hij had gelogen tegen de FBI, wat een misdrijf is. En dan kan Trump belemmering van de rechtsgang verweten worden, omdat hij later FBI-directeur Comey ontsloeg. Dat zou op zijn beurt grond kunnen zijn voor ‘impeachment’, een procedure tot afzetting van Donald Trump als president van de VS.

In de bres

Maar om het niet zover te laten komen, sprong John Dowd, de advocaat van Donald Trump, zondag in de bres voor de president. Dowd heeft de bewuste tweet naar eigen zeggen zelf samengesteld voor de president, en vindt achteraf dat het ‘slordig verwoord’ was. Volgens Dowd was het niet correct om te zeggen dat Trump op de hoogte was van Flynns leugens tegenover de FBI.

Maar verschillende critici en experts nemen geen genoegen met de uitleg van Dowd. Dat Trump de tweet uiteindelijk zelf verstuurde, betekent dat hij zich de boodschap toe-eigent, klinkt het. Maar of Trump uiteindelijk belemmering van de rechtsgang verweten zal worden, is nog maar de vraag. Maandag zei Dowd immers dat Trump daar helemaal niet voor vervolgd kan worden.

Trump zelf zegt zich intussen ‘erg slecht’ te voelen over zijn voormalige nationale veiligheidsadviseur. Dat verklaarde hij maandagochtend in het Witte Huis vooraleer naar Utah te vertrekken. ‘Hillary Clinton heeft meermaals tegen de FBI gelogen, maar nooit is haar iets ten laste gelegd, Flynn loog en zijn leven is vernield.’