Ierland gaat nu toch miljardenboete Apple opeisen
Foto: AFP

Apple en Ierland zijn het eens geworden over hoe en wanneer de techreus de boete van 13 miljard euro moet betalen aan het land.

De Ierse minister van Financiën, Pascal Donohoe, laat vandaag weten dat Apple de verschuldigde boete van 13 miljard euro naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar - 2018 dus - overmaakt.

0,005 procent winstbelasting

De Europese Commissie - bij monde van EU-commissaris Margarethe Vestager - deelde vorig jaar de recordboete van 13 miljard euro uit aan Apple omdat het jarenlang nauwelijks belasting zou hebben betaald in Ierland, waar het Europese hoofdkantoor van het Amerikaanse bedrijf gevestigd is.

Ierland staat erom bekend een zeer gunstig regime voor multinationals aan te houden. Zo heft het land met 12,5 procent sowieso al de laagste vennootschapsbelasting in de EU. Maar het Ierse filiaal - Apple Sales International - zou daar zelfs maar een fractie van betaald hebben, namelijk 1 tot later zelfs amper 0,005 procent. En dat komt volgens de Europese Commissie neer op illegale staatssteun.

Aparte, geblokkeerde rekening

Zowel Apple als de Ierse regering gingen in beroep tegen die uitspraak, waardoor er van uitbetaling van de boete voorlopig nog geen sprake was. Tot onvrede van de Europese Unie. Brussel meende dat Ierland Apple moest dwingen het onterechte belastingvoordeel van 13 miljard euro terug te betalen en bracht de zaak naar de Europese rechter toen Dublin dit weigerde.

Maar vandaag lijkt een compromis gevonden, meldt het persagentschap Reuters. Het bedrag wordt nu op een aparte rekening gezet, die in beheer is bij een derde partij. En dit in afwachting van een hoger beroep in de zaak die de Europese Commissie aanspande tegen Apple en Ierland.