‘Ierse grens zal er blijven uitzien zoals vandaag’
Foto: AP
Er lijkt een oplossing in de maak voor een van de grootste struikelblokken in de Brexit-onderhandelingen: de grens tussen Noord-Ierland en de rest van het Ierse eiland.

Brits premier Theresa May en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker houden momenteel ultiem overleg over de Brexit. Vooral een oplossing voor de Ierse grens leek daar het grote struikelblok te worden. Maar net voor het ingaan van de lunch, berichtten Britse media dat voor de heikele kwestie een begin van een oplossing gevonden was.

Groot-Brittannië en de Europese Unie zouden het erover eens zijn dat er geen sprake kan zijn van een ‘harde grens’ tussen Noord-Ierland (deel van het VK) en de rest van het Ierse eiland. Dat verklaarde Michel Barnier, de Europese hoofdonderhandelaar, aan Europese beleidsmakers, onder wie de Belg Philippe Lamberts, europarlementariër voor Ecolo

‘Het lijkt erop dat de Britse regering eindelijk de realiteit inziet en bereid is de nodige toegevingen te doen om naar de volgende fase van de onderhandelingen te kunnen gaan’, zegt Lamberts. Volgens hem zullen ‘hard-line Brexiteers’ niet blij zijn, maar heeft iedereen anders wel ingezien dat ‘regulatory alignment’ noodzakelijk is. Dat komt neer op een harmonisering van de regels op het volledige Ierse eiland - een verderzetting van de situatie zoals ze vandaag is, dus. Er zouden ook grenscontroles komen aan de buitengrenzen van Noord-Ierland, waar Groot-Brittannië verantwoordelijk voor wordt. 

Iedereen tevreden?

Vermoedelijk onderhandelen Juncker en May momenteel duchtig over de precieze bewoording van het toekomstige statuut van Noord-Ierland. Heel concreet wordt dat wellicht niet, want in de eerste plaats zal men iedereen tevreden proberen stellen.

Vooral de Noord-Ierse unionisten van DUP, die de regering van May steunen, zijn beducht voor een apart statuut voor Noord-Ierland. ‘Noord-Ierland moet de EU verlaten zoals de rest van Groot-Britannië’, zei partijvoorzitter Arlene Foster al in een eerste reactie.  ‘De Ierse republiek wil het Goede Vrijdagakkoord unilateraal en zonder onze toestemming wijzigen.’ Met dat akkoord, ook wel het akkoord van Belfast genoemd, werd in 1998 vrede verwezenlijkt in de regio.

Maar er komen intussen ook al positieve reacties uit verschillende betrokken kampen. ‘We zetten een stap dichter bij significante vooruitgang’, tweette Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, na telefonisch overleg met de Ierse premier. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken verzekerde op zijn beurt dat de Ierse grens er ‘zal blijven uitzien zoals vandaag’.