Zo maak je juwelen weer schoon
(genrebeeld) Foto: Shutterstock

Verliezen jouw juwelen na een tijdje ook hun glans? Niet getreurd want met enkele simpele ingrediënten geef je ze in geen tijd hun natuurlijke schittering terug.

Bier

Het mag misschien gek klinken maar een eenvoudig pintje kan wonderen doen voor je gouden juwelen. Neem een biertje uit de (koel)kast en een doekje. Dep de doek in het bier en wrijf voorzichtig over het goud. Herhaal deze beweging een paar keer tot het goud weer blinkt. Het biertje na het poetsen nog opdrinken, wordt ten sterkste afgeraden.

Ketchup

Nog zo’n gek idee: ketchup. De rode saus zou aangetast zilver in geen tijd weer laten schitteren. Dompel je oorringen of zilveren armband onder in een ruime portie ketchup en laat ongeveer tien minuten weken. Spoel het juweel daarna af met gewone zeep en water. Verwijder restjes ketchup voorzichtig met een borsteltje en klaar!

Water en zeep

Het blijft een klassieker maar meer dan een beetje zeep en water heb je niet nodig om je parels en opalen opnieuw te laten stralen. Laat parels en opalen even weken in het water met afwasmiddel en spoel daarna af met water. Dep droog met een zachte doek.

Tandpasta

Voor juwelen die niet gemaakt zijn van zilver of goud brengt de tandpasta redding. Neem een zachte tandenborstel en een beetje tandpasta. Schrob de juwelen grondig en spoel daarna af met water. Ook hier zouden een heleboel vlekjes moeten verdwijnen.

Bicarbonaat en aluminiumfolie

Bicarbonaat (of zuiveringszout) wordt wel vaker gebruikt om lastige vlekken weg te werken en dat geldt ook voor zilveren juwelen of bestek. Zet een kookpot op het vuur met water en maak van een blaadje aluminiumfolie een prop. Voeg de prop toe aan het water en breng het geheel aan de kook. Voeg een flinke schep bicarbonaat toe en dompel daarna het zilverwerk of de juwelen even onder. Door een chemisch proces zal het vuil van het zilverwerk overgaan op het water, dat meteen een troebele kleur krijgt. Wrijf het zilverwerk even droog met een zachte doek en we hebben opnieuw een glanzend tafelservies.

Afwasmiddel, zout, bicarbonaat, aluminiumfolie en water

Deze methode heeft wat weg van de vorige maar met behulp van het afwasmiddel en zout worden de juwelen of het zilverwerk nog eens stevig schoongemaakt. Neem een kom en plaats er een laagje aluminiumfolie in. Maak in een andere kom een mengsel van water, een stevige schep bicarbonaat en afwasmiddel. Roer even om en giet het mengsel daarna over de aluminiumfolie. Neem je zilveren ring of oorbellen en laat even weken. Neem daarna een zacht borsteltje (of een zeer zachte tandenborstel) en poets alle hoeken en kieren van het juweel. Wrijf eveneens droog met een zachte doek.

Pijnstiller

Ook pijnstillers of bruistabletten kunnen juwelen hun glans teruggeven. Eentje daarvan is Alka Seltzer, een pijnstiller met acetylsalicylzuur, die diamanten en andere hard gesteente grondig reinigt. Maak een mengsel van (geplette) Alka Seltzer pijnstillers en water. Laat de juwelen even weken tot het mengsel niet meer sist. Neem de juwelen uit het sopje en droog ze voorzichtig af. Gooi daarna het brouwsel meteen weg.