Gekruisigde koe in Kuttekoven weer beschadigd en beklad
Foto: Hbvl.

Het kunstwerk ‘Holy Cow’ van Tom Herck in de Sint-Jan Baptistkerk in Kuttekoven is in de nacht van vrijdag op zaterdag weer gevandaliseerd.

‘Het beeld was opnieuw neergehaald en met salpeterzuur volgegoten’, zegt kunstenaar Tom Herck zondag. ‘Ik heb het opnieuw opgeknapt en terug opgehangen voor de expo.' In de nacht van zaterdag op zondag hebben vrienden van de kunstenaar tussen middernacht en 7 uur ‘s ochtends de wacht gehouden. Het kunstwerk was al meermaals het doelwit van vandalenstreken.

Medio november werd er brand gesticht aan de Gasthuiskapel in Borgloon, waar dezelfde kunstenaar ook een expo had lopen. Enkele dagen eerder hadden onbekenden geprobeerd met een mes aan een lange stok het touw door te zagen waaraan het kunstwerk was bevestigd.

Gekruisigde koe in Kuttekoven weer beschadigd en beklad

Er volgde ook een inbraak waarbij het beeld werd neergehaald en Latijnse en antisemitische leuzen op de muren werden geschreven. ‘Ik betreur de vandalenstreken. De expo in Kuttekoven heeft wel geen minuut stil gelegen ondanks het zeer agressieve gedrag en bedreigingen van de daders. Hoewel het werk negatieve reacties heeft opgeroepen, heeft het ook zeer positieve reacties en mooie dialogen teweeggebracht, ook bij mensen binnen de kerk zelf. Deze tentoonstelling heeft me meer dan ooit gemotiveerd voor de toekomst. Ik ben nog nooit zo sterk uit een project als dit gekomen’, aldus kunstenaar Tom Herck.

De gekruisigde koe van kunstenaar Tom Herck hangt sinds 5 november in de Sint-Jan-de-Doperkerk in Kuttekoven. De Holy Cow werd er meteen hét gespreksonderwerp. Met het werk wil Herck onder meer de voedselverspilling aankaarten. Vandaag loopt de tentoonstelling van de installatie af. Volgens Herck trok het werk zo’n 1.800 bezoekers. Op 10 december wordt het kerkje met een ceremonie gezuiverd.