STVV doet slechte zaak met gelijkspel bij Moeskroen
Foto: pn
Moeskroen en Sint-Truiden hielden zich in een kil Le Canonnier perfect in evenwicht. De vinnig gestarte bezoekers openden de score al snel via Charisis, Rotariu hing de bordjes op het half uur in evenwicht. Het bleef bij een gelijkspel waar geen van beiden veel mee opschiet.

Er zijn aangenamere velden om op te voetballen. De grasmat op Le Canonnier was nog deels bevroren. Gelukkig hadden de stewards vanaf 14 uur in de namiddag het witte tapijt dat de groene mat bedekte, speelklaar gemaakt. Mooi voetbal kregen we niet meteen te zien. Met horten en stoten probeerden beide ploegen er iets van te maken. Coach Mircea Rednic moest noodgedwongen de 19-jarige Clément Libertiaux opstellen in doel, door de blessures van doelmannen Logan Bailly en Jean Butez . Vorig seizoen was de jongeling nog derde doelman bij Charleroi. Tegen STVV maakte hij zijn debuut op het allerhoogste niveau.

Trainer Jonas De Roeck wisselde zijn team op drie plaatsen in vergelijking met de laatste competitiematch. Antunes, Legaer en Boli verdwenen uit de basiself. Kitsou, Charisis en Gueye waren hun vervangers. Die tweede bedankte al heel vroeg voor het vertrouwen. Al na vijf minuten knikte de Griek een voorzet van Botaka voorbij een kansloze Libertiaux. Er liep tijdens die fase wel heel wat verkeerd bij Les Hurlus. Vojvoda liet de voorzet te gemakkelijk vertrekken en die andere flankverdediger, Gulan, liet Charisis zomaar weglopen uit zijn rug. Het was Sint-Truiden dat de bovenhand had in de openingsfase. Wanneer keeper Libertiaux zijn eerste bal klemde kraaiden de thuissupporters achter zijn doel van de pret. Je moet iets doen als het vriest en er door de laaghangende mist amper iets te zien is.

Pas na een kwartier stak Moeskroen het neus een eerste keer aan het venster. Amallah draaide zich knap vrij, Pirard ging goed plat op zijn schot. Kort daarna ontsnapten Rednic en de zijnen al aan een 0-2-achterstand. Gueye schrok zich een hoedje van de vrijheid die hij kreeg en besloot onbegrijpelijk naast. Moeskroen had het zeer moeilijk om de bal in de ploeg te houden. Wanneer het balbezit werd veroverd, trad er als het ware paniek op. Het gevolg waren zeer weinig geslaagde passes na elkaar. Zo kan je niet gevaarlijk zijn. Gelukkig voor de Henegouwers liet STVV het tempo zakken en kwamen ze beter in de match. Na een vlijmscherpe counter stond het iets voorbij het halfuur 1-1. Awoniyi zette zich in zijn gekende stijl krachtig door, ook al verdedigde Goutas niet echt secuur. Zijn schot strandde op de paal, maar een goed gevolgde Rotariu knalde het leer door de benen van diezelfde Goutas tegen de touwen. Daarna kabbelde de partij verder richting rust. Al was er nog een grote kans voor STVV. Besus zag zijn deviatie na een vrije trap knap gered worden door Libertiaux. De 19-jarige debutant hield Moeskroen recht.

Geklungel van Gulan

Meteen na de pauze ging Gulan nog eens aan het klungelen. De linksachter verloor het leer aan Boli. Die bediende een vrijstaande Charisis, maar die mikte zijn schot net voorlangs. Moeskroen herpakte zich zeer snel en wilde er iets van maken na de recente 3 op 24. De thuisploeg ging nadrukkelijk op zoek naar de voorsprong. Er kon zelfs een penalty gefloten worden voor een trekfout van Kitsou op Awoniyi. Mohamed probeerde het van ver, maar mikte pal op Pirard. Ook Govea vond de Truidense doelman op zijn weg.

De storm van de thuisploeg ging liggen en STVV kon niet achterblijven. Besus stond twee keer aan het kanon, maar gevaarlijk waren zijn pogingen niet. Ook Sint-Truiden had recht op een penalty. Er werd getrokken dat het een lieve lust was en Bolingi kreeg de bal tegen de hand. Aan de overkant kleedde Goutas Bolingi quasi uit, maar Boterberg wees niet naar de stip. Asamoah had tegen een tweede gele kaart moeten aankijken, maar de ref negeerde dat voorval.

Les Hurlus konden al negen matchen niet meer winnen, maar wippen met dit gelijkspel even over Zulte Waregem naar de tiende plaats. Sint-Truiden blijft vierde, al kan Antwerp hen nog voorbij deze speeldag.