De favoriete aandelen van Roland Van der Elst
Foto: rr
Kies voor goedkope aandelen in een dure beurs, luidt het advies van professor emeritus Roland Van der Elst. 'Die zware koersterugval komt altijd onvermijdelijk en onverwacht.'

Het is een open deur intrappen om te schrijven dat de beurzen duur zijn, althans in een historisch perspectief. Het is even waar dat de rentevoeten laag staan en waarschijnlijk nog een (hele) tijd laag zullen blijven. Als we beide elementen combineren dan zijn de beurzen wellicht niet te duur. Niet in Europa, dat daarom de voorkeur geniet van veel analisten en beursobservatoren. Wel in de VS waar waarschijnlijk deze maand voor een derde maal dit jaar de rente licht opgetrokken wordt. En als het in New York zou donderen, dan volgen er zeker ook bliksems in Europa en dus ook op onze Brusselse beurs.

Dat betekent dat men met omzichtigheid te werk moet gaan als men vandaag nog aandelen wil kopen. Dat betekent ook dat degene die nu pas overweegt in de beurs te stappen dat best zeer geleidelijk aan doet. Dat wil zeggen, niet alle kruit meteen verschieten. Dat houdt voor iedereen in voldoende geld achter de hand te houden om bij een (zware) koersterugval op zoek te gaan naar aandelen die ten onrechte zwaar afgestraft worden. En die (zware) koersterugval komt altijd onvermijdelijk en onverwacht. De beurs is ook een kwestie van eb en vloed! Het is al verschillende jaren vloed!

Dit gezegd zijnde zoeken we daarom ook naar aandelen waar er door de onderneming zelf eigen aandelen ingekocht worden of waar er insiders aan de koperszijde actief zijn. Dat moet koersondersteunend werken, zeker als de beurs achteruit gaat. Verder opteren we voor aandelen die dit jaar niet met de hausse meegedaan hebben en waarvan kan gehoopt worden dat ze in de komende maanden beter zullen presteren. Tenslotte opteren we voor een ‘eeuwige’ turnaround die in 2018 misschien eindelijk eens positief kan verrassen. De gemene deler is dat het goedkope aandelen zijn in een dure beurs.

In het algemeen zijn beurswonderen in 2018 niet te verwachten en we sloten uit onze selectie alle biofarmawaarden uit omdat we de risico's in onze selectie enigszins beperkt wilden houden.

AHOLD DELHAIZE

De koers van deze distrubutieonderneming, die het vooral van de markt in de VS moet hebben, had te lijden onder de intrede van Amazon in de distributiemarkt. Daarbij wordt uit het oog verloren dat Ahold Delhaize met Bolcom ook in e-commerce actief is. Dat maakt dat Delhaize noteert rond een koers/winstverhouding van 11 voor 2018. Als we winst op koers nemen dan geeft dat een winstrendement van 9%! Dat is sterk boven het marktgemiddelde. De koers wordt rond 17 euro gesteund door de inkoop van eigen aandelen. En een inkoop voor 2 miljard euro aandelen is voor 2018 reeds aangekondigd. Ahold Delhaize realiseert veel vrije cashflow die kan geherïnvesteerd worden en ook het dividend kan verhogen. En laat ons hopen dat de dollar wat aantrekt om de omrekening van de winst naar euro's te verbeteren.

ORANGE BELGIUM

Dit werd de nieuwe naam voor Mobistar. Het is de concurrent van Proximus en Telenet. Het is een type aandelen dat dit jaar niet goed in de markt lag. Orange noteert tegen 18 euro en verkoopt nu ook bundels waarin TV begrepen is en is daarin niet onsuccesvol. Onze hoop is evenwel gevestigd op minister De Croo die toch regelmatig blijk geeft de concurrentie genegen te zijn. Hier kan hij ervoor zorgen dat het duopolie van Proximus en Telenet gebroken wordt door Orange betere voorwaarden op de kabel te geven. En wie weet, kan het dividend positief verrassen. Het gemiddelde koersdoel van de analisten: 22,4 euro.

AGFA

Al jaren geldt Agfa Gevaert als hét, of één van, de goedkoopste aandelen in Brussel. Dat is nu niet anders met een winst die geschat wordt rond 0,40 euro per aandeel voor 2017 en wellicht meer voor 2018. Onze keuze wordt evenwel op korte termijn eerder bepaald door de verwachting dat er in 2018 goed nieuws komt rond de afsplitsing (en verkoop?) van de IT-activiteiten voor de medische sector. Op dat ogenblik zal blijken wat Agfa werkelijk waard is. Wie Agfa wil opvolgen, kijkt best of de aluminiumprijs niet (meer) stijgt en hoopt dat de dollar verstevigt tegenover de euro. Een koers rond 3,8 euro lijkt niet te duur.