Amerikaanse waakhond geeft groen licht voor handel in Bitcoinproducten
Foto: EPA-EFE

Virtuele munt krijgt goed nieuws vanuit de VS, koers veert weer op.

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heeft vandaag groen licht gegeven aan diverse derivatenbeurzen om producten op gebaseerd op de virtuele munt bitcoin te verhandelen. Dat heeft de Amerikaanse toezichthouder voor grondstoffenderivaten vrijdag in een persbericht bekendgemaakt. Dat meldt het persagentschap Bloomberg.

Met een zogenoemde future of termijncontract spreken handelaren onderling af dat bijvoorbeeld bitcoins voor een afgesproken prijs en op een afgesproken moment verhandeld kunnen worden.Met de introductie van derivaten - en daarmee de impliciete acceptatie van de financiële wereld in de VS - krijgt de bitcoin een nieuwe boost.

De koers van de digitale munt begon meteen na het bericht te stijgen. De munt zakte vrijdag tot ongeveer 9500 dollar, maar staat halverwege de middag op 10.600 dollar.

CME Group, een exploitant van een grote derivatenbeurs, en de kleinere partij Cboe willen bitcoin-futures gaan aanbieden. Met een systeem van eigen certificaten hebben de partijen CFTC ervan overtuigd dat de nieuwe producten voldoen aan de regels.

Amerikaanse toezichthouders hebben er jaren over gedaan om het eens te worden over wat de bitcoin is en welke risico’s daaraan zijn verbonden. De CFTC heeft in 2015 besloten bitcoin te beschouwen als een beleggingsproduct.