Toch geld voor gratis Interrailtickets voor 18-jarigen
Foto: BELGA

Vorig jaar haalde het voorstel het niet, maar in de Europese begroting voor 2018 staat nu toch 12 miljoen euro ingeschreven voor gratis treintickets voor 18-jarigen om een maand Europa te verkennen.

De christendemocraten in het Europees Parlement lanceerden het voorstel vorig jaar, maar botsten toen op het verzet van de Europese Commissie. De Commissie moet nu van het Europees Parlement toch een proefproject uitwerken, dat in 2020 moet leiden tot een gratis ticket voor elke 18-jarige in de EU. De 12 miljoen euro zijn bedoeld om de haalbaarheid te testen en de kostprijs van verschillende formules te berekenen.

‘Folietjes’

Anneleen Van Bossuyt (N-VA) vindt dat Europa voor sinterklaas speelt. ‘De zuurverdiende centen van de belastingbetaler kunnen beter besteed worden dan door snoepreisjes te financieren. Anderhalf jaar voor de Europese verkiezingen rollen de traditionele fracties dit initiatief uit om de harten en stemmen van de jongeren te kopen. Het is teleurstellend hoe zij dit soort folietjes blijven steunen, tegen de wil in van de burger.’

‘De aanhouder wint, de Commissie moet nu een fatsoenlijk voorstel uitwerken’, reageert Tom Vandenkendelaere (CD&V). ‘Ik blijf grote voorstander van een gratis pas voor élke Europese 18-jarige.’ Volgens hem is er op termijn 770 miljoen nodig om elke 18-jarige in de EU de goedkoopste treinpas cadeau te doen. ‘Het is een democratisch en positief Europees project. Interrail kan een ‘blikopener’ zijn voor heel veel jonge Europeanen, zoals Erasmus dat bij mij deed.’

Het Erasmusprogramma krijgt volgend jaar 2,3 miljard euro, een stijging met 54 miljoen. En voor het Europees onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 wordt 11,2 miljard euro voorzien, een stijging met 110 miljoen euro.

De vergeetput van Erdogan

Onder druk van de lidstaten wordt er volgend jaar ook 105 miljoen euro geknipt in de toetredingssteun voor Turkije. Mogelijk stijgt dat nog tot 175 miljoen, want nog eens 70 miljoen wordt alleen uitgekeerd als de toestand in Turkije verbetert - en niets wijst in die richting (zie ook blz. 18).

‘Maar zelfs met die inperking gaat er in 2018 nog eens 534 miljoen euro in de autocratische vergeetput van Erdogan verdwijnen’, zegt Sander Loones (N-VA). ‘Turkije zal niet toetreden tot de EU. Daarom moet de toetredingssteun volledig worden geschrapt.’ De Europarlementsleden van de N-VA stemden tegen de begroting 2018.