Vergeet de bitcoin, ook deze aandelen stegen 1000 procent
Foto: AP

De hype van het moment is bitcoin, maar deze vier aandelen presteerden in 2017 minstens even goed.

Het was een moeilijke zoektocht. Maar na het screenen van alle beursgenoteerde aandelen, vond het persagentschap Bloomberg wereldwijd vier minder bekende aandelen, die dit jaar even sterk in waarde stegen als de bitcoin. En dit na het schrappen van aandelen met onvoldoende handelsvolume, te kleine beurswaarde of landen in problemen zoals Venezuela.

Klim van 1.162 procent

De eerste is Pepper Food Service, een restaurantketen in Japan die bekend staat voor zijn steak en varkenspoten. De waarde van dit Japanse aandeel is dit jaar gestegen van minder dan 100 miljoen dollar naar meer dan 1 miljard dollar.

Het tweede aandeel is HEG limited in India, dat sterk steeg door de toenemende vraag naar grafiet elektrodes, een belangrijke component van industriële machines die van schroot opnieuw staal maken. In hetzelfde land steeg één aandeel nog sterker - Indiabulls limited, een pionier in aandelenhandel via internet die vandaag vooral inzet op consumentenkrediet. Dat aandeel steeg liefst 1.162 procent.

Sterkste stijger is Chinees

Tenslotte kon je als klassieke belegger dit jaar evenveel verdienen als met de bitcoin als je begin dit jaar het aandeel China Investment Fund had gekocht op de beurs van Hongkong. Dat is een klassiek turn-around sprookje van een investeringsholding dat spectaculair in waarde steeg na investeringen in een goudmijn en een fabriek voor auto-onderdelen. Dat Chinese aandeel is dit jaar meteen ook de sterkste stijger: het aandeel explodeerde in 2017 letterlijk in waarde, met liefst 1.230 procent.