Palestijns verzoeningsakkoord op de helling?
Azzam al-Ahmad van Fatah en Saleh al-Aruri van Hamas schudden de hand na de ondertekening van het verzoeningsakkoord in Caïro op 12 oktober. Foto: AFP
De overdracht van de controle over de Gazastrook wordt met een week uitgesteld. Onenigheden tussen Hamas en Fatah over de voorwaarden raken voorlopig niet uitgeklaard.

De voorbije dagen zijn de spanningen tussen Hamas en Fatah opnieuw toegenomen. Vooral de eis van Fatah om de wapens neer te leggen, ligt moeilijk bij Hamas. Fatah wil immers eengemaakte veiligheidstroepen, onder controle van de Palestijnse Autoriteit. Ook de participatie van Hamas-ambtenaren in de hereengemaakte Palestijnse Autoriteit is een twistpunt.

De grote verzoening, die op 12 oktober in Caïro aangekondigd werd, lijkt daarmee toch niet zo zeker te zijn. Hamas en Fatah vochten in 2007 een oorlog uit, waarna Hamas de controle over de Gazastrook kreeg. 

Die controle zou Hamas nu overgeven aan Fatah. Fatah is de partij van president Mahmoud Abbas, en wordt gezien als de legitieme vertegenwoordiger van het Palestijnse volk. Hamas staat sinds 2001 geclassificeerd als terreurbeweging door de Europese Unie.