‘Flashcrash’ schrikt Bitcoin-beleggers (even) op
Foto: REUTERS

De waarde van de bitcoin zakte tussen woensdag en donderdagochtend plots met meer dan 2.000 dollar, maar herstelde inmiddels tot bijna 11.800 dollar.

De bitcoin, die dinsdag voor het eerst boven 10.000 dollar kwam en daarna bijna direct wist door te stoten naar 11.000 dollar, kelderde woensdagavond met 21 procent tot iets boven 9.000 dollar. Tijdens de handelsuren in Azië veerde de bitcoin weer op tot een top van 11.787,99 dollar.

De abrupte verkoopgolf hing volgens kenners samen met ‘hoogtevrees’, waarbij beleggers in de munt bang zijn voor koersdalingen, verkopen en daarmee een kettingreactie op gang brengen.

Hoogste activiteit ooit

Coinbase, een van de grootste bitcoinhandelsplatformen, constateerde de hoogste activiteit ooit op zijn systeem. Zelfs al klagen sommige gebruikers over onderbrekingen en vertragingen op het systeem.

Het is niet de eerste keer dat de Bitcoin in korte tijd zoveel in waarde verliest. Bij een forse waardedaling zijn er immers geen ingebouwde remsystemen - op de gewone beurs wordt een aandeel bij een te sterke koersdaling geschorst - of grote marktpartijen die kunnen instappen om na een scherpe prijsdaling de koers in korte tijd te stabiliseren.

Vraag en aanbod

‘Er is geen fundamentele onderliggende waarde voor dit soort transacties. Alles is gebaseerd op vraag en aanbod en die kan op korte termijn sterk schommelen’, klinkt het in beurskringen.