Optreden politie tegen transitmigranten onder de loep
Foto: blg
De toezichthouder van de politie, het Comité P, gaat na hoe de politie te werk gaat bij de aanpak van migranten die hier verblijven maar geen asiel aanvragen.

Het Maximiliaanpark in Brussel is de meest bekende plek waar transitmigranten ­samenkwamen. Aan het begin van de zomer streken de eerste mensen er neer. Velen onder hen wilden het Kanaal oversteken en zich vestigen in het Verenigd Koninkrijk. De meesten waren afkomstig uit Soedan. In september maakten een reeks politierazzia’s in combinatie met een Soedanese identificatiemissie komaf met hun verblijf in het parkje tussen het Brusselse kanaal en het station Brussel-Noord.

Met de matrak

Al in augustus kwamen de eerste berichten over hardhandige controles door de politie.  ‘Het gaat niet om systematische hardhandige ondervragingen, maar het gebeurt wel vaker dat de politiemensen hard tegen de slaapzakken trappen om de migranten te wekken.

Soms slaan ze met een matrak op het hoofd of op de rug van de slapende vluchtelingen’, zei Françoise Romnée, vrijwilligster bij Solidariteit met de vluchtelingen van het Noordstation, daar indertijd over. De mensen die rond het park verbleven, zeiden ook dat de politie hen zou bestelen en afpersen. Slaapzakken werden in beslag genomen om hen te ontmoedigen.

Het parket van Brussel startte een onderzoek naar de situatie in het Maximiliaanpark. Het Comité P is daarbij betrokken. Tegelijk heeft de toezichthouder besloten een breder toezichtsonderzoek te openen naar hoe de controle en opsluiting van transitmigranten in het algemeen verloopt, vernam De Standaard bij het Comité P.

De aanleiding voor dat bredere onderzoek zijn de grootschalige bestuurlijke aanhoudingen. Die deden zich niet alleen voor in het Maximiliaanpark, maar bijvoorbeeld ook rond de haven van Zeebrugge. Ook daar komen migranten samen om de oversteek naar Groot-Brittannië te wagen.

De resultaten van het onderzoek worden tegen juni volgend jaar verwacht.